Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Festival jezikov - upešen in odmeven tudi letos

Festival jezikov je letos že tretjič organiziral zavod ETNIKA (zavod za varstvo kulturne dediščine) s svojim Otroškim kulturnim centrom Pod mojim blokom. Idejo o Festivalu jezikov je oblikovala Mojca Leben pred tremi leti , ko se je Festival pričel kot enodnevni prireditveni prispevek k praznovanju Evropskega dneva jezikov. Letos se je festival odvijal ves teden, med 25. In 29. septembrom s tremi vzporednimi programi – osrednjim, spremljevalnim in dodatnim, izobraževalnim programom ter dvemi osrednjimi prireditvami
 

Osrednji prireditvi festivala za učence 1. do 6.razreda ( Festivalski jezikovni mozaik v Kinu Bežigrad) in za učence 7.do 9. razreda in dijake (Jezik Glasba Gib Beseda /Kollywood v KC Španski borci) je podprlo tudi Predstavništvo evropske komisije v Sloveniji , zanj gospod Peter Jakša. Prav tako je Predstavništvo evropske komisije v Hiši EU na Dunajski gostilo Festivalske jezikovne igrarije za predšolske skupine in prireditev ob evropskem Dnevu jezikov v organizaciji Zavoda za šolstvo in Društva prevajalcev Slovenije.

Veseli smo, da so k programu Festivala jezikov svoj delež letos prispevali tuji jezikovni in kulturni centri : Francoski  Inštitut v Sloveniji, Goethe Institut v Ljubljani, Italijanski kulturni inštitut v Sloveniji, Ruski center za znanost in kulturo, Balassijev inštitut – Kulturni center madžarskega veleposlaništva ter veleposlaništvo Gruzije.   H sodelovanju v živahnem celotedenskem jezikovnem utripu so se pridružili še Narodna galerija , KC Španski borci in skupina EnKnap, OŠ Kolezija, Združenje tolmačev za slovenski znakovni jezik  ter, seveda, šole, srednje šole in vrtci – med njimi so , poleg ljubljanskih sodelovale tudi OŠ iz Trzina in Kranjske gore ter Ljudska šola Lind am Welden iz Avstrije.

V festivalskem tednu je zaživel tudi festivalski jezikovni portal Lingfest.eu, ki ga je oblikoval g Oskar Semec.

Pobudnica Festivala jezikov in oblikovalka festivalskega programa  je ga Mojca Leben Milavec , direktorica zavoda Etnika, ki je poskrbela za to, da je bilo jezično praznovanje pestro, barvito in zanimivo. V tednu med 25. In 29.septembrom so na različnih lokacijah po Ljubljani odzvanjali poljski, madžarski, francoski, itlijanski, nemški, angleški, ruski , gruzijski in, seveda, slovenski jezik.

 

Festival jezikov je v prvi vrsti namenjen otrokom in mladini, pri katerih želi zbuditi radovednost za spoznavanje jezikov, zavedanje o pomenu znanja jezikov, želi predstaviti jezike v njihovi vsakodnevni rabi in življenjskih situacijah ter odpreti prostor tolerance in  strpnosti .

Ker je vsak jezik del kulture, življenja in izraza okolja, v katerem živi, ga kot takega tudi predstavljamo - skozi oziroma z glasbo, pesmijo, pripovedjo, plesom, knjigo, igro, razgovorom. ....

Že lansko leto smo pričeli in letos nadaljujemo tudi z dejavnostmi, ki so v okviru Festivala jezikov namenjene odraslim - tako strokovni (učitelji, vzgojitelji , ki uvajajo in poučujejo jezike) kot laični javnosti (obiskovalcem, udeležencem delavnic),  letos pa smo v program vključili tudi medgeneracijsko sodelovanje ter dejavnosti za dijake in srednješolce.

 

Pri odkrivanju novega, pri preseganju meja v glavah in »plezanju čez domači plot« nam vsako leto s svojim zgledom in življenjskimi zgodbami pomagajo odrasli uspešni in uveljavljeni gostje. V preteklih letih so bili to npr ugledni novinar televizijski komentator g Igor Bergant, uveljavljena scenaristka hrvaške televizije ga Diana Pečkaj Vuković in (takrat še ) študent eksperimentalne psihologije na Univerzi v Oxfordu g Teo Radetič.  Letos so bili naši gostje plesalci mednarodne  plesne skupine En Knap.

 Otrokom želimo s srečanjem in  zgodbami odraslih uspešnih ljudi  prikazati  zakaj je »fino« , če poleg svojega znaš uporabljati še kak ali celo več drugih jezikov, kako s tem rasteš, kako jezik postane koristen in hkrati zabaven, ko ga znamo uporabljati v različnih situacijah in ob različnih priložnostih… itd      

 Festival jezikov bo z letošnjim letom začel odzvanjati tudi v obdobju »po« Festivalu – oziroma »med« dvema Festivaloma.  V okviru Etnikinega Otroškega kulturnega centra Pod mojim blokom , ki domuje v Bežigradu,   bomo z vrsto  delavnic in dogodkov ( ki bodo tudi v prihodnje spodbujali veselje in voljo do učenja  in spoznavanja jezikov – tako naših sosedov, evropskih jezikov in tistih, ki so v Evropi vedno bolj prisotni)  dodali  svoj prispevek k odprti in tolerantni družbi odprtih in tolerantnih posameznikov.   Na dogodkih in delavnicah, ki jih načrtujemo Pod mojim blokom bomo  ob glasbi, plesu ter pravljicah, likovnem ustvarjanju ,  kuharskih spretnostih in različnih igrah krepili svoje jezično –jezikovne sposobnosti in prijateljske vezi.

Srčno vabljeni, da se nam pridružite.  Tako Pod mojim blokom in na dogajanju  Festival  po Festivalu kot na naslednjem, četrtem Festivalu jezikov naslednje leto v septembru.

 

 

Zapis : Mojca Leben Milavec

Fotografija : Katja Čemažar, Andraž Leben
več o : fb@festivaljezikov.com

Povezave

www.lingfest.eu

Oglejte si tudi