Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Botanični vrt bogatejši za čebelnjak

V okviru projekta Čebelja pot, ki je pred kratkim prejel nagrado URBACT mednarodnega projekta za dobre urbane prakse, je nastal nov čebelnjak. Ta je svoje mesto dobil v ljubljanskem Botaničnem vrtu. Na območju Ljubljane sicer danes deluje več kot 300 čebelarjev s 4.500 panji, tako da si na vrhuncu sezone bivalni prostor prebivalci Ljubljane delimo s kar 180 milijoni čebel. 
Urbani čebelnjak je hišica, v katero so, kot v navadnem čebelnjaku, postavljeni posamezni panji, hkrati pa z informacijskimi površinami in tablami človeške obiskovalce obvešča o tradicionalni in sodobni kulturi čebelarjenja. Poleg tega, da obiskovalci o čebelah in čebelarjenju izvedo koristne informacije, lahko torej opazujejo čebele in čebelarja pri delu. 
Urbani čebelnjak je nastal na Fakulteti za arhitekturo pod mentorstvom prof. Mihe Dešmana. Ta je tudi prispeval pobudo, da študenti zasnujejo nove forme čebeljih stojišč in čebelnjakov. V študijskem letu 2015/16 so tako študenti Fakultete za arhitekturo pripravili osem arhitekturnih rešitev za urbana čebelja domovanja, od teh tri za čebelja stojišča in pet za čebelnjake. Izhodišče za razmišljenje o kulturi čebelarstva so študenti našli v Plečnikovem čebelnjaku, ki stoji na vrtu njegove hiše v Trnovem. 

Več o projektu Čebelja pot si preberite tukaj.

Oglejte si tudi