Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
2°C
JUTRI
13°C
4°C

Z vami že 70 let: Tehniški muzej Slovenije 1951–2021

##VIEWS##
Organizator: Tehniški muzej Slovenije
Kontaktni podatki organizatorja: Urša Vodopivec, +386 (0)1 750 66 70.


V letu 2021 Tehniški muzej Slovenije praznuje 70-letnico ustanovitve, ki jo bomo med drugim obeležili z razstavo fotografij na Krakovskem nasipu v Ljubljani.

Tehniški muzej Slovenije je osrednji slovenski muzej, ki srbi za ohranjanje tehniške dediščine. Zbira, hrani, raziskuje ter predstavlja gradivo, ki je povezano z razvojem obrti in industrije na slovenskih tleh. Skrbi za dediščino, ki je plod domačega znanja, in tisto, ki vpliva na življenje Slovencev. Stalne zbirke in občasne razstave so namenjene predstavitvi in promociji dosežkov z najrazličnejših področij znanosti in tehnike.

Fotografska razstava Z vami že 70 let: Tehniški muzej Slovenije 1951–2021 prinaša zgodbe izbranih predmetov iz osrednjih zbirk muzeja s področij ribolova, lova, lesarstva, kmetijstva, gozdarstva, vodnih pogonov, vodnega pogona, elektrotehnike, tekstilstva, cestnih vozil, tiskarstva, pošte in telekomunikacije, pa tudi strojegradnje, medicinske tehnike in robotike. Predmeti, ki so pomembno vplivali na življenje pri nas, bodo na fotografijah prikazani v svojem izvornem okolju, torej tam, kjer so nastali, oziroma tam, kjer so jih uporabljali, preden so prestopili prag muzeja in po različnih restavratorsko-konservatorskih posegih ter strokovni obravnavi postali del varovane dediščine. V drugem delu razstave se bo muzej predstavil v današnjem trenutku, ko je postal povezovalec preteklosti in sedanjosti ter živahno mesto srečevanj in zanimivih doživetij. Pri tej svoji dejavnosti se tudi vse bolj povezuje z drugimi raziskovalnimi in izobraževalnimi ustanovami.

Tehniški muzej Slovenije, ki je nastal s ciljem zbiranja, varovanja in raziskovanja gradiva, povezanega z razvojem obrti in industrije na slovenskih tleh, je bil ustanovljen 3. aprila leta 1951. Prve muzejske zbirke – to so bile gozdarstvo, lesarstvo in lovstvo – so za javnost odprli 25. oktobra leta 1953, danes pa so na več kot 6000 razstavnih površinah na ogled stalne zbirke s področij kmetijstva, cestnih vozil, vodnih pogonov, prometa, gozdarstva, lesarstva, lovstva, ribištva, tekstila, tiskarstva in elektrotehnike. Poleg muzeja v Bistri ima muzej svoje razstavne prostore še v Polhovem Gradcu, kjer je Muzej pošte in telekomunikacij, na gradu Bogenšperk pa sta na ogled slovenska geodetska zbirka in Valvasorjeva grafična zbirka. Zbirke Tehniškega muzeja Slovenije so na ogled tudi v Muzeju Tomaža Godca, oglednem depoju v Soteski, Muzejski zbirki IMV in Depojih državnih muzejev v Pivki.

Razstava je nastala v sodelovanju s Turizmom Ljubljana in Ministrstvom za kulturo RS.  Na ogled bo od 1. 3. 2021 do 31. 3. 2021 na Krakovskem nasipu v Ljubljani, nato pa od 3. 4. 2021 do konca leta  v Bistri.

Oglejte si tudi