Logo MojaObčina.si

Ljubljana

DANES
10°C
-1°C
JUTRI
6°C
4°C

Lego Masters 2017

10557
Deli

Že peto leto zapored bo 17.3.2017 na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (UL FE) potekal turnir Lego Masters 2017, na katerem bo sodelovalo 12 študentskih ter 20 dijaških ekip. Letošnja naloga je poimenovana »Ujemi me, če me moreš,« od ekip pa zahteva izdelavo in programiranje sistema, ki zna slediti določeni trajektoriji, se na poligonu lokalizirati in izogibati oviram. Dva robota tekmujeta hkrati na isti progi, zmaga pa ekipa, katere robot ujame oz. se bolj približa nasprotnikovem robotu. Pri tem se položaje robotov in ovir določi naključno.

 

Ekipno delo in nova znanja

Glavni cilj tekmovanja je vzpodbujanje ekipnega dela med tekmovalci, vzpodbujanje projektno orientiranega razmišljanja ter pridobitev praktičnih znanj s področja avtomatike, senzorike in vodenja sistemov. Na ta način pridobljena dodatna praktična znanja so uporabna ne samo na področju razvoja avtonomnih mobilnih sistemov, temveč tudi pri načrtovanju, optimiranju in vodenju ostalih inteligentnih sistemov ter na številnih drugih interdisciplinarnih področjih. 

 

Študentske ekipe se potegujejo tudi za nagrado najbolj inovativne rešitve problema. Posterji, na katerih morajo svoj opisati, bodo na dan tekmovanja razstavljeni v avli fakultete, strokovna komisija pa bo ocenila najboljšo rešitev in nagradila ekipo.

 

Podobna tekmovanja razširjena tudi po svetu

Lego Masters organizirata Laboratorij za avtonomne mobilne sisteme (LAMS) ter Laboratorij za modeliranje, simulacijo in vodenje (LMSV) na UL FE. Podobna tekmovanja niso novost, saj v manjši meri že potekajo tudi drugje po Sloveniji, v precej večjem obsegu pa v ostalem svetu, kjer so vsako leto organizirana svetovna in evropska prvenstva ter olimpijade. Tekmovanja so običajno namenjena osnovnošolcem, srednješolcem in študentom, vsem tekmovanjem pa je skupno, da se za izdelavo sistema uporabijo kompleti Lego Mindstorms. Sestavljen sistem mora biti sposoben na določenem tekmovalnem poligonu, v določenem času, opraviti z neko v naprej bolj ali manj znano nalogo. Tekmovanje Lego Masters 2017 je tudi letos namenjeno dijaškim ekipam vseh srednjih šol ter študentskim ekipam FE vseh smeri in letnikov študija. Na vabilo se je odzvalo 12 študentskih ekip, s skupno 31 tekmovalci različnih letnikov študija ter 20 dijaških ekip, s skupno 64 dijaki različnih srednjih šol.

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij