Logo MojaObčina.si
DANES
25°C
15°C
JUTRI
24°C
15°C

Humanitarni glasbeno-pogovorni dogodek Pomladne iskrice na krilih zimzelenih melodij 2023

Organizator: Društvo za pomoč v tretjem življenjskem obdobju
Vstopnina: 12 EUR za člane humanitarnih in invalidskih organizacij, za ostale udeležence 15 EUR


Humanitarni glasbeno – pogovorni dogodek Pomladne iskrice na krilih zimzelenih melodij 2023 bo potekal v nedeljo, 28.5.2023, ob 16. uri, v Stanovski dvorani na Ljubljanskem gradu. V letu 2008 sta bila v Stanovski dvorani gosta na kosilu tudi britanska kraljica Elizabeta II. in vojvoda Filip Edinburški. Dostopnost Stanovske dvorane je urejena s klančinami in dvigali.

Že tretji dogodek zapovrstjo bo tudi letos privabljal s programom, ki bo zasnovan interaktivno, sodelovalno in izkušenjsko ter bo prispeval k večji dostopnosti kulturne dediščine za starejše. Letošnja tema dogodka je Plemenitost srca. S slednjo želimo opozoriti na pomen vzajemne pomoči in medgeneracijske solidarnosti ter o ključnem vidiku kakovosti življenja v družbi-socialni vključenosti starejših, kjer z majhnimi kot tudi velikimi dejanji ohranjamo njihovo dostojanstvo.

Na družabnem dogodku se bodo predstavili nadarjeni instrumentalisti, pianisti in solisti z znanimi zimzelenimi slovenskimi popevkami ter izjemen slovenski pevec Lado Leskovar.

V okviru Tavčarjevega leta, ki ga je za leto 2023 razglasila Vlada RS, bomo del srečanja namenili tudi krajši predstavi z uprizoritvijo dveh odlomkov iz povesti Ivana Tavčarja: Cvetje v jeseni.


Posebna točka dogodka bo nastop gluhoslepih iz Združenja gluhoslepih Slovenije DLAN, ki bodo s kretanjem pesmi "Ne obupaj in pojdi na pot" (producent in idejni snovalec pesmi: Stane Vidmar, besedilo pesmi: Nataša Klinc) dokazali, da lahko navkljub težki invalidnosti najdemo smisel življenja in s pozitivnim vzgibom premoščamo izzive vsakdana.

V sklepnem delu dogodka se bo predstavila skupina starejših, prostovoljcev in družabnikov, ki se mesečno srečuje v prostorih MGLC v Ustvarjalnem centru Švicarija, skupaj z občinstvom bodo srčno zapeli pesmi "Ko boš prišla na Bled" (avtor besedila: Frane Milčinski - Ježek; avtor glasbe: Bojan Adamič) ter "Danes bo srečen dan", ki jo je napisal in uglasbil Tomaž Domicelj.

Druženje pred in po dogodku ustvarja pogoje za nove prijateljske vezi in povezovanje, kar starejšim omogoča krepitev obstoječe socialne mreže ter odpira prostor za prijeten pogovor, predvsem pa ustvarja nepozabno druženje, kar je v pozni starosti redko. Zimzelene melodije pri starejših obudijo spomine na mladost, na dolgoletne prijatelje in znance, predvsem pa se z udeležbo na dogodku počutijo aktivne in enakovredne člane družbe, saj jim spremstvo prostovoljcev in družabnikov zagotovi varno počutje.

Z dogodkom želimo približati pomen družabništva k ohranjanju inkluzivne družbe in ozaveščati o medgeneracijskem sožitju, prepletanju temeljnih človeških vrednot, negovanju pozitivnih medsebojnih odnosov v družbi ter o socialni vključenosti starejših v skupnost. Vsak starejši mora biti slišan in del našega življenja, partner pri sprejemanju pomembnih odločitev in spoštovan državljan, ki ga bogati modrost in zakladnica izkušenj. Prizadevamo si, da z družabništvom starost predstavimo v pozitivni luči in sicer kot lepo, edinstveno in ustvarjalno obdobje, v katerem se nadaljuje vseživljenjsko učenje, osebnostna rast in zorenje kot tudi ohranjanje veščin.

Zbrana sredstva bomo namenili razvoju Programa družabništva in zagovorništva starejših v Sloveniji. Tovrstna oblika podpore nedvomno prispeva, da starejše osebe ostanejo dejavne, samostojne, predvsem pa jesen življenja pričakajo smelo in vedro, z ohranjanjem smisla in topline, v bližini oseb, ki jih razumejo in se vživljajo v njihove zgodbe ter jo doživljajo kot čas povezovanja, prenosa znanja in zapuščine mlajšim ter sodelovanja vseh generacij.

Dogodek sofinancira in podpira Mestna občina Ljubljana kot tudi druge organizacije, katerim smo iskreno hvaležni.

Prisrčno vabljeni!Oglejte si tudi