Logo MojaObčina.si

Ljubljana

JUTRI
15°C
-2°C
PON.
15°C
-3°C

Grešni kozel

Organizator: Slovensko mladinsko gledališče
Vstopnina: 21 EUR
PREMIERA
Deli

Rainer Werner Fassbinder

Rainer Werner Fassbinder je zgolj v šestnajstih letih aktivnega ustvarjanja dokončal več kot štirideset filmov, dve televizijski nadaljevanki, režiral štiriindvajset predstav, štiri radijske igre ter ob tem delal še kot igralec, dramatik, snemalec, skladatelj, oblikovalec, montažer, producent in vodja gledališča.

Grešni kozel je bila njegova prva igra za gledališče; napisal jo je leta 1968 in zanjo prejel ugledno nagrado Gerharta Hauptmanna. Zgodbo je prelil v filmski scenarij, po katerem je naslednje leto v pičlih devetih dneh posnel svoj drugi dolgometražec, ki je na filmskem festivalu v Mannheim-Heidelbergu prejel kar sedem nagrad.

Kako nas danes nagovarja njegova zgodba? Katera vprašanja, povezana z psihološkimi, političnimi in ekonomskimi vidiki delovanja skupnosti, razpira? Kaj se skriva pod rdečo preprogo? Če ponudimo enega od Fassbinderjevih odgovorov: "Od petsto petdeset mark mu jih izplača dvesto dvajset. Proizvodnja se poveča, denar pa ostane v državi. V tem je fora. In to je za Nemčijo."

Prevod: Urban Belina in  Matej Venier

Režija: Alen Jelen

Igrajo: Neda R. Bric, Anja Drnovšek k. g., Željko Hrs, Uroš Maček, Janja Majzelj, Maruša Oblak, Robert Prebil, Ivan Rupnik, Matija Vastl

Koprodukcija: Slovensko mladinsko gledališče in Radio ARS – 3. program Radia Slovenije

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
MBA vhodna vrata in okna