Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
8°C
JUTRI
25°C
11°C
Oceni objavo

Obvestilo občanom glede odmere nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča

Obvestilo občanom glede odmere nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča za zazidana stavbna zemljišča, na območjih brez javnega vodovoda 

Občina Litija obvešča oz. seznanja vse lastnike stanovanjskih in poslovnih prostorov na območjih občine Litija, ki niso opremljena z javnim  vodovodnim omrežjem in kjer v zadnjih letih zavezanci niso prejemali odmere za plačilo nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, da bo v letu 2024  ponovno odmerila nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča za zazidane stavbna zemljišča.

Občina Litija se je seznanila z mnenjem Ministrstva za naravne vire in prostor iz katerega izhaja, da je odločba ustavnega sodišča iz leta  2020 spremenila pravni pogled na odmero NUSZ za zazidana stavna zemljišča (v nadaljevanju ZSZ), saj opremljenost z javnim vodovodom, kanalizacijskim in električnim omrežjem, kot izhaja iz drugega odstavka58. člena ZSZ-84, ni več pogoj za odmero NUSZ za ZSZ. Definiranje ZSZ izhaja le iz določb  218. in 218.b člena ZGO-1, ki pa za ZSZ ne pogojuje celotne komunalne opremljenosti. Takšen pogoj je določen le za nezazidana stavbna zemljišča  (v nadaljevanju NZS). Torej je odmera vseh stanovanjskih in poslovnih objektov, tudi tistih ki nimajo priklopa na javno vodovodno omrežje in imajo zasebni vodovni vir po letu 2020 zopet zavezujoča; pri čemer se vodovoda na točkuje oziroma je število točk za vodovod 0.

Občina Litija bo v odmero uvrstila torej vse stanovanjske in poslovne objekte na celotnem območju občine. Podatke o površini objektov v odmeri bomo za na novo vključene objekte prevzeli iz javno dostopnega katastra nepremičnin, ki ga vodi Geodetska uprava Republike Slovenije.

Občina Litija odmerja nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča v skladu z 62. členom Zakona o stavbnih zemljiščih in na podlagi Odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v občini Litija (Uradni list RS, št.  82/2018 v nadaljevanju odlok).

Nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča plačuje neposredni uporabnik zemljišča oz. stavbe ali dela stavbe (imetnik pravice razpolaganja oz. lastnik, najemnik stanovanja oz. poslovnega prostora, imetnik stanovanjske pravice).

Vsebina druge in tretje točke 3. člena odloka določa da je stanovanjska površina čista tlorisna površina sob, predsobe, hodnikov v stanovanju, kuhinje, kopalnice, shrambe in drugih zaprtih prostorov stanovanja ter čista tlorisna površina garaže za osebne avtomobile.

Četrta točka 3. člena določa, da je poslovna površine čista tlorisna površina poslovnega prostora in vseh prostorov, ki so funkcionalno povezani s poslovnim prostorom.

Šesti odstavek prve točke istega člena pa določa, da se stanovanjska in poslovna površina povzema po neto tlorisni površini iz Registra nepremičnin, ki ga vodi  Geodetska uprava Republike Slovenije in je na vpogled preko svetovnega spleta. Od neto tlorisne površine objekta se odštejejo površine odprtih balkonov, odprtih lož in odprtih teras. Izhodišče odmerjene površine  je površina dela stavbe (v preteklosti neto tlorisna površina NTP), od katere se odšteje površina odprtih balkonov, lož in teras, ki je zavedena v REN-u, ki ga vodi GURS.

Vsa dodatna vprašanja ali informacije glede odmere nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča  pa lahko dobite osebno na Občini Litija, soba 57, pri uslužbenki Katjuši Zidar ali na telefonu: 01-8963-436, oz. na elektronskem naslovu kati.zidar@litija.si.

 

Oglejte si tudi