Logo MojaObčina.si

Litija

DANES
34°C
20°C
JUTRI
28°C
20°C

Obnovljena prižnica pri Šmohorju

Svetokriški župnik nas je povabil k sodelovanju pri obnovi prižnice v cerkvi sv. Mohorja in Fortunata, v Moravčah pri Gabrovki.

Lesena prižnica je vpeta v severno ladijsko steno. Stilno sodi v zgodnje 19.stol..[1] Noga je najverjetneje narejena iz hrasta. Košara je verjetno iz lipovine in lesa iglavca. Površinsko je les zaščiten s kredno-klejno podlogo in polikromiran. Na njej so upodobljeni štirje evangelisti s simboli. Na prižnico vodijo lesene stopnice.

Leseni nosilec je bil poškodovan zaradi delovanja ksilofagnih insektov. Vidne so bile izletne luknjice. Ponekod so oslabeli spoji med lesenimi deli in so nastale vrzeli, manjkali so profili. Na kapitelih in bazah stebrov je delno odpadla pozlata skupaj z nosilcem. Poslikava je bila ponekod razpokana, dvignjena, krušljiva, razslojena ali je odpadla. Celotna prižnica je preslikana. Z dogovorom z naročnikom in ZVKDS Ljubljana smo se odločili, da preslikav ne odstranimo in prezentiramo obstoječe stanje. Star lak je močno porumenel in spremenil videz celote.

Konservatorsko-restavratorske posege smo pričeli z izpostavitvijo prižnice dezinsekciji. Nato smo odstranili dekorativne elemente. Delo smo nadaljevali z utrjevanjem in izdelavo uničenih profilov in drugih lesenih delov. Manjkajoče dele smo nadomestili z lesom. S polikromiranih delov smo odstranili površinske nečistoče, sanirali mehanske poškodbe in izvedli barvno retuširanje. Obstoječa pozlačena, posrebrena mesta smo ohranili in jih izolirali. Na teh mestih smo nato izvedli novo pozlato, da se je povezala z videzom na preostalih oltarjih v prostoru. Pri obnovi sta sodelovala ključarja Lado Kotar in Fonzi Potrebuješ. Strokovni nadzor je vršil Modest Erbežnik za ZVKDS Ljubljana.

Prižnica bo med drugim blagoslovljena v sredini julija 2021, ko bo žegnanje pri sv. Mohorju in Fortunantu.

Vabljeni!

Albina Kržič, samozaposlena v kulturi, konservatorka-restavratorka

1. Alojzij Grebenc, To smo mi, Ljubljana 2021, str. 283

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi