Logo MojaObčina.si
DANES
31°C
19°C
JUTRI
27°C
19°C
Oceni objavo

Festival Bralnice pod slamnikom

LJUBEZEN, VESELJE, ŽALOST, JEZA – VSE TO JE V MENI!


V ponedeljek, 3. 4. 2023, je v okviru mladinskega literarnega festivala Bralnice pod slamnikom osmošolce OŠ Litija obiskala raziskovalka, literarna kritičarka, urednica, prevajalka in avtorica dr. Tina Bilban. Odgovorila je na nekaj konkretnih in abstraktnih vprašanj. Ne veste, kaj je to abstraktno? Še en razlog več, da preberete njene knjige.

Osrednja tema letošnjega festivala bralnice pod slamnikom so čustva: ljubezen, veselje, žalost in jeza. Če kdo, potem najstniki čutijo in doživljajo svet okoli sebe v polni meri. Nekatera čustva so prijetna, jih ponesejo od tal, druga pa nelagodna in jih spravljajo v slabo voljo. Čustva ni dobro tlačiti v sebe, moramo si jih dovoliti čutiti in jih primerno izraziti.

Kaj je to ljubezen? Kaj je to strah?

Kam pogledamo, če ne vemo, kaj beseda pomeni?

Se vam je že zgodilo, da ste poskušali razložiti kakšno besedo, ki se vam zdi prav preprosta, a ste ugotovili, da se vam njen pomen vztrajno izmika?

O ljubezni, strahu in še 23 drugih pojmih razlaga avtorica Tina Bilban v knjigi Kaj sploh je to?. Na koncu vsakega poglavja doda še predloge res dobrih knjig in filmov, ki dopolnjujejo odgovore na vprašanja. Vsaka razlaga pa zaživi tudi v navihanih ilustracijah Ivana Mitrevskega, da si jih zlahka zapomnimo.

Knjiga Kaj sploh je to? nas je navdušila, zato smo želeli raziskovati še naprej. Naslednje delo 50 abstraktnih izumov – ja prav ste slišali – abstraktnih, takšnih, ki obstajajo (samo) v mislih, nam ponuja odgovore na to, kaj je evolucija, revolucija, nič, neskončnost, sistem, kaos …

Kaj misliš,… kdo je živ? Kdo je hiter? Kdo je velik? Kdo je pogumen? Kdo je zelen? Kdo je glavni? Odgovore najdete v slikanici Kaj misliš, kdo?.

Dogodek smo zaključili tradicionalno, saj vse naše goste poprosimo za avtogram, za na našo steno slavnih. Uporabili smo letošnjo misel festivala Bralnice pod slamnikom in bili vedoželjni, kot spodbujajo knjige avtorice Tine Bilban. Zanimalo nas je, kaj dr. Tina Bilban ljubi, česa se veseli, kaj jo žalosti in kaj jezi …


Ker LJUBEZEN, VESELJE, ŽALOST, JEZA – VSE TO JE V NAS!

Dejavnosti z avtorico so pripravili in izvedli učenci izbirnega predmeta šolsko novinarstvo.

vior: OŠ Litija


Oglejte si tudi