Logo MojaObčina.si

Litija

JUTRI
15°C
-2°C
PON.
15°C
-3°C

Približevanja: gostja dr. BLAŽKA MÜLLER POGRAJC

3683

Doktorica s področja jezikoslovja se ukvarja z mnogočim. Je lektorica za portugalski jezik na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, pedagoško se ukvarja s poučevanjem
moderne portugalščine, književnosti v portugalskem jeziku in luzofonske civilizacije. Vrsto let je plesala v gledališki skupini Betontanc, poznamo jo kot voditeljico na TV Slovenija.
Še vedno dela v gledališču, kot dramaturginja in piska dramatizacij. Je književna prevajalka, v slovenščino je prevedla več del Paula Coelha in roman Budimpešta Chica
Buarqueja. Objavlja članke v domačih in tujih revijah. Je soavtorica univerzitetnega učbenika za portugalski jezik Opisi in primerjave – poglavja iz slovnice portugalskega jezika s kontrastivnimi ponazoritvami v slovenščini v izdaji Znanstvene založbe Filozofske fakultete Univerze v Ljubljanipa tudi avtorica žepnega portugalsko-slovenskega slovarja. Predava portugalski jezik, evropsko in brazilsko varianto. Ima dva otroka. Zvezdico in Levčka. Čeprav je vedrega značaja, se ob knjigah večkrat razjoče. Rada vrtnari,stoji na odru, rada ima modo,  rada plete, čeprav tega ni ravno vešča. In gleda drevesne krošnje in morske tolmune in oblake na nebu.

*Luzofonija je skupnost okrog 230 milijonov portugalsko govorečih ljudi, razširjenih po vsem svetu. Držav, katerih uradni jezik je portugalščina, je 8 .

Z njo se bo pogovarjal Vladimir Jakopič. 

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!