V OŠ Križevci in v vrtcu Križevci so 15.11.2024 obeležili teden slovenske hrane z organizacijo tradicionalnega slovenskega zajtrka, ki se izvaja kot del uveljavljene tradicije, in se odvija vsako leto tretji petek v novembru.
Tradicionalni slovenski zajtrk, ki vključuje kruh, maslo, med, mleko in jabolko slovenskega izvora, letos poteka pod geslom »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!« in poudarja pomen lokalne samooskrbe ter zavedanja o pomenu kakovostne domače prehrane.
Projekt se je prvič začel novembra 2011, od leta 2012 pa poteka na dan slovenske hrane, razširil se je v celotni teden, posvečen slovenski hrani.
Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano poudarjajo, da zajtrk ne vpliva le na dobro prehransko prakso, temveč tudi na zdrav življenjski slog ter boljše kognitivne sposobnosti.
OŠ Križevci in vrtec Križevci z udeležbo v projektu ne spodbujata le zdravih prehranjevalnih navad med otroki, temveč krepita vezi z lokalnimi pridelovalci in ozaveščata o trajnostnem načinu prehranjevanja.
Teden slovenske hrane, ki je nadgradnja samega zajtrka, ima cilj spodbuditi večjo porabo lokalnih živil, povečati zavedanje o pomembnosti lokalne hrane ter promovirati tradicionalne slovenske jedi.
Čebelarska zveza Slovenije, ki je bila prvotna pobudnica te iniciative, še posebej poudarja trajnostni vidik projekta, ki je bistven za dolgoročno ohranjanje slovenskih kmetij in lokalne pridelave.
Učence sta nagovorila ravnateljica OŠ Križevci Vasilija Stolnik in župan Občine Križevci Branko Slavinec. Oba sta poudarila pomen zdravega prehranjevanja in lokalno pridelane hrane ter kratkih dobavnih verig.