Občine: Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Radeče, SevnicaObčine: Benedikt, Cerkvenjak, Cirkulane, Destrnik, Dornava, Duplek, Gorišnica, Hajdina, Hoče-Slivnica, Juršinci, Kidričevo, Kungota, Lenart, Lovrenc na Pohorju, Majšperk, Makole, Maribor, Markovci, Miklavž na Dravskem polju, Oplotnica, Ormož, Pesnica, Podlehnik, Poljčane, Ptuj, Rače-Fram, Ruše, Selnica ob Dravi, Slovenska Bistrica, Središče ob Dravi, Starše, Sveta Ana, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Sveti Jurij v Slovenskih goricah, Sveti Tomaž, Šentilj, Trnovska vas, Videm, Zavrč, ŽetaleObčine: Borovnica, Brezovica, Dobrepolje, Dobrova-Polhov Gradec, Dol pri Ljubljani, Domžale, Grosuplje, Horjul, Ig, Ivančna Gorica, Kamnik, Komenda, Litija, Ljubljana, Log - Dragomer, Logatec, Lukovica, Medvode, Mengeš, Moravče, Škofljica, Šmartno pri Litiji, Trzin, Velike Lašče, Vodice, VrhnikaObčine: Bloke, Cerknica, Ilirska Bistrica, Loška dolina, Pivka, PostojnaObčine: Ajdovščina, Bovec, Brda, Cerkno, Idrija, Kanal ob Soči, Kobarid, Miren-Kostanjevica, Nova Gorica, Renče-Vogrsko, Šempeter-Vrtojba, Tolmin, VipavaObčine: Apače, Beltinci, Cankova, Črenšovci, Dobrovnik, Gornja Radgona, Gornji Petrovci, Grad, Hodoš, Kobilje, Križevci, Kuzma, Lendava, Ljutomer, Moravske Toplice, Murska Sobota, Odranci, Puconci, Radenci, Razkrižje, Rogašovci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Šalovci, Tišina, Turnišče, Velika Polana, VeržejObčine: Črnomelj, Dolenjske Toplice, Kočevje, Kostel, Loški Potok, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Mokronog-Trebelno, Novo mesto, Osilnica, Ribnica, Semič, Sodražica, Straža, Šentjernej, Šentrupert, Škocjan, Šmarješke Toplice, Trebnje, ŽužemberkObčine: Ankaran, Divača, Hrpelje-Kozina, Izola, Komen, Koper, Piran, SežanaObčine: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje ob SaviObčine: Bistrica ob Sotli, Braslovče, Celje, Dobje, Dobrna, Gornji Grad, Kozje, Laško, Ljubno, Luče, Mozirje, Nazarje, Podčetrtek, Polzela, Prebold, Rečica ob Savinji, Rogaška Slatina, Rogatec, Slovenske Konjice, Solčava, Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Šmartno ob Paki, Šoštanj, Štore, Tabor, Velenje, Vitanje, Vojnik, Vransko, Zreče, ŽalecObčine: Črna na Koroškem, Dravograd, Mežica, Mislinja, Muta, Podvelka, Prevalje, Radlje ob Dravi, Ravne na Koroškem, Ribnica na Pohorju, Slovenj Gradec, VuzenicaObčine: Bled, Bohinj, Cerklje na Gorenjskem, Gorenja vas-Poljane, Gorje, Jesenice, Jezersko, Kranj, Kranjska Gora, Naklo, Preddvor, Radovljica, Šenčur, Škofja Loka, Tržič, Železniki, Žiri, Žirovnica
Mojaobčina.si
/var/www/mojaobcina.si/httpdocs/img/index/final_imgs/statisticne_regije_slovenije.svg
Oceni objavo

Pot med vrelci življenja

Obdobje: 01. 04. - 30. 11.
Primerno za: Družine
Kontakt: T: 02 566 96 10 E: obcina@radenci.si
Ustavite se ob skrivnostnem vrelcu in prisluhnite "bubljanju".  Večina vrelcev se nahaja v ravninskem delu. V preteklosti so bili vsi izviri urejeni tako, da so bili obdelani v obliki kvadratne kašte iz kamna ali hrastovega lesa. Slatino so iz njih zajemali. V novejšem času so nekatere uredili tako, da mineralna voda priteka iz vrelca po ceveh.


ZDRAVILNI VRELEC

Radenski del poti se prične z ogledom Zdravilnega vrelca, ki se nahaja tik ob Termah Radenci. Ta je posebnega pomena za naš kraj, saj je iz njega pritekla prva naravna mineralna voda z imenom Radeiner Sauerbrunn, z leti pa je postal razpoznavni znak za Radence in Terme Radenci.


PETANJSKA SLATINA

Vrelec stoji v neokrnjeni naravi, gre za prvi tipičen industrijski vrelec. Tukaj, ob mokriščih Mure, se v pomladnem času lahko srečate s samčkom barske žabe ali plavčka Rana arvalis, ki pod vplivom hormonov dobesedno pomodrijo. Te žabe so znak ohranjenega poplavnega gozda ali močvirij.


PETANJSKI VRELEC

Tik ob Muri in pod Petanjskim mostom, v smeri proti Gornji Radgoni pot pripelje do naslednjega vrelca, ki je nekoliko drugačen od prejšnjega, obdelan z lesom, višek naravne mineralne vode pa se izliva v reko Muro in je videti kot ognjenordeč plaz. Mineralno vodo iz tega vrelca uporabljajo v Zdravilišču Radenci za znamenito mineralno kopel. V primeru, da vrelca ne uporabljajo, je tukaj možno degustirati mineralno vodo.


ŽELEZNI VRELEC

V smeri naselja Radenci proti severu, pridemo do tako imenovanega Železnega vrelca. Ime je dobil zaradi visoke vsebnosti železa. Vrelec se nahaja za strnjenim naseljem stanovanjskih hiš. Posebnost vrelca je, da ga domačini že leta uporabljajo za svoje potrebe. Ob vrelcu je narejeno priročno zbirališče in speljana cev za natakanje naravne mineralne vode. Vrelec je znan po močni prisotnosti ogljikovega dioksida zaradi česar je gibanje v bližini vrelca omejeno.


ŠRATOVSKI VRELEC

Po degustaciji naravne mineralne vode iz Železnega vrelca se lahko odpravimo v smeri naselja Šratovci, do enega od redkih popolnoma naravnih izvirov bogastva iz zemeljskih globin. Legenda govori, da v okolici Radenec čarovnice še vedno kuhajo točo. Nedaleč stran pa se nahaja Črna mlaka, ki se ponaša s posebnostjo flore in favne za ta okoliš.


RADENSKA (POLNILNICA)

Po ogledu teh čudes narave se pot nadaljuje v smeri naselja Boračeva, kjer se nahaja podjetje Radenska d.d. Radenci, potomec zasebnih in družbenih podjetji, ki so se pred njim ukvarjala s proizvodnjo in prodajo brezalkoholnih pijač. V nasprotju s tem, kako je ta dejavnost potekala pred davnimi leti, vam bodo v podjetju prijazno predstavili današnji način opravljanja te dejavnosti. (S predhodno najavo!)


OŽEKOV VRELEC

Pot se nadaljuje nazaj proti Radencem, kjer v bližini Lovskega doma Radenci zavijemo na Prisojno cesto proti Ožekovem vrelcu, nedaleč vstran od potoka, med njivami.


ZEMLJIČEV VRELEC Po ogledu Ožekovega vrelca pot pelje v smeri trim steze in delno po njej do znamenitega Zemljičevega vrelca na Slatinski cesti, ki se nahaja v kleti oziroma v pritličju stanovanjske hiše.


VRELEC PRI CERKVI

V neposredni bližini cerkve Sv. Cirila in Metoda je še zadnji vrelec, ki smo ga vključili v radenski del poti Med vrelci življenja. Pot med vrelci življenja se od tega vrelca nadaljuje nazaj v smeri proti točki starta v parku ali proti Melanjskemu Vrhu do Negovskega vrelca.

Oglejte si tudi