Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
10°C
ČET.
22°C
12°C
Oceni objavo

TEDEN KULTURE V VRTCU KRIŽEVCI

Prve dni v mesecu februarju se v vrtcu Križevci posvetimo slovenskemu kulturnemu prazniku. Strokovne delavke vrtca tako želimo otroke seznaniti s pomenom slovenskega kulturnega praznika in našim največjim slovenskim pesnikom Francetom Prešernom. 

Zato smo vsak dan  zjutraj poslušali slovensko himno in se naučili, da ob poslušanju himne mirno stojimo in da na koncu  himne ne ploskamo.  

Z otroki smo se pogovarjali in razmišljali, kaj je kultura. Ugotovili smo, da kultura ni samo poslušanje poezije, ampak tudi prebiranje knjig, primerno obnašanje na prireditvah, v vrtcu in doma. Kulturno je tudi uporabljati  vljudnostne izraze in še in še….

Otroke smo preko diaprojekcije seznanili z življenjem in delom Franceta Prešerna.

Tudi letos smo v  oddelke starejših skupin povabili mame otrok, ki so jih naučile izštevanko v ruščini, slovaščini, nemščini, angleščini in makedonščini.  Otroci so potem  naučeno izštevanko v tujem jeziku predstavili ostalim otrokom vrtca.

Izštevanka

Fantek, punčka, žabica,

sonček, račka, žogica

in še muca in še miš,

ej medvedek ti loviš.

 

V vrtec smo povabili tudi  učiteljico  Vero Slavič, ki nam zrecitirala pesem Povodni mož. Otroci so z velikim navdušenjem poslušali in na konci zaplesali kot Urška in Povodni mož.

Vzgojiteljice  si prizadevamo, da bi kultura postala del našega vsakdanjega življenja. Predvsem  pa spodbujamo razvoj osebne kulture posameznikov s poznavanjem ožjega in širšega družbenega in kulturnega okolja ter spoznavanje medkulturnih razlik.

 

Zapisala: Alenka Novak

Oglejte si tudi