Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
5°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Prostor je bil močno zadimljen, kjer je bilo treba poiskati in rešiti pogrešano osebo!

Skupna vaja operativnih enot PGD Stara Nova vas in FF Altneudörfl 4.marca 2019

 

Po tehnični vaji »Reševanje ponesrečenca iz vozila«, ki je bila lansko leto v Altneudörflu, smo gasilci PGD Stara Nova vas bili dolžni vajo in smo povabili naše kolege iz Freiwillige Feuerwehr Altneudörfl iz Avstrije na skupno vajo z dihalnimi aparati.

 

Po pozdravnem nagovoru vodja vaje in razlagi poteka vaje predsednika PGD Stara Nova vas Danijela Lesničarja, je bilo potrebno posredovati v objektu približnih mer 8x15m, kjer se je razvil požar. Prostor je bil močno zadimljen, z ovirami, svetlobnimi učinki in toplotnimi učinki, kjer je bilo treba poiskati in rešiti pogrešano osebo. Naloge so obvladovale skupine IDA (dihalni aparati) obeh društev. Vodja enote PGD Stara Nova vas je bil poveljnik Andrej Žnidarič, vodja enote FF Altneudörfl pa poveljnik Manfred Drexler. Na vaji je bil tudi prisoten poveljnik PGD Iljaševci tovariš Miran Dajčar in častni poveljnik PGD Stara Nova vas Marjan Žnidarič.

Program usposabljanja: Gasilska taktika – prvi del – naprave za zaščito dihal

  • Gibanje z IDA
  • Gibanje v zadimljenem prostoru – simulacija
  • Preiskovanje prostorov – reševanje ponesrečenca- izvlačenje
  • Gibanje po poligonu s kontrolo porabe zraka

 

Po končani vaji smo v sejni sobi opravili skupno analizo vaje, s pogostitvijo, kje se je vodja vaje Danijel Lesničar, zahvalil vsem tovarišem za opravljeno vajo z željo, da še dalje sodelujemo na takih vajah, ker s skupnimi močmi se, da še marsikaj naučiti. Naučili smo se, da avstrijski kolegi imajo napadalno IDA enoto s tremi napadalci in rezervna ekipa(trije), kar pa je razlika v tem, da v Sloveniji opravljamo napad z dvema napadalcema in seveda obvezno rezervno ekipo (dva), kar pa se bo tudi verjetno spremenilo, ker so nam že na izobraževanjih izpred prejšnjih let inštruktorji napovedali, da se bo spremenilo na tri napadalce. Praktično je v tem primeru zaradi veliko opreme in iznosa morebitnega ponesrečenca bolje, da so trije.

Poveljnik FF Altneudörfl Manfred Drexler se je zahvalil za dobro sodelovanje in pogostitev. Dogovorili smo se za organizacijo skupnih vaj v prihodnosti.

Zahvala gre tudi GZ Križevci za izposojo dimne naprave za dimljenje prostorov, ter zahvala za izposojo in preizkus uporabe  termo kamere last PGD Boreci.

 

                                                                                                          Na pomoč!

Oglejte si tudi