Logo MojaObčina.si
DANES
23°C
12°C
JUTRI
25°C
9°C
Oceni objavo

Kulturni praznik 2023 v Križevcih

V Kulturnem društvu Križevci pri Ljutomeru so v sodelovanju z občino na predvečer praznika pripravili proslavo v počastitev pesnika, po katerem se ta dan imenuje, kot tudi vseh ostalih slovenskih kulturnih ustvarjalcev, ki so in še prispevajo k ustvarjanju naše narodne in kulturne identitete. Ker je leto 2023 posvečeno Karlu Destovniku Kajuhu, katerega 100-letnico rojstva smo slavili 13. decembra lani, je bil Kajuh tudi rdeča nit proslave.
Zbrane je uvodoma nagovoril župan občine, g. Branko Slavinec, ki je govoril o pomenu praznika kulture, ki ga kot edini evropski narod slavimo kot državni praznik in dela prost dan. Slavnostna govornica je bila upokojena profesorica slovenščine, pisateljica, prevajalka in publicistka ga. Bea Baboš Logar, ki je poudarila pomen besedne umetnosti za identiteto naroda in ohranjanje kulture naroda. Druge veje kulture oz. umetnosti so bolj univerzalne in nobena od njih naroda ne definira tako kot jezik in pisana beseda v tem jeziku. Na zelo zanimiv način je podala pregled slovenske pisane besede od prve tiskane knjige do današnjih časov in izpostavila pomen Prešerna, Levstika in Cankarja na nastanek slovenskega naroda kot enotnega naroda. Kljub zgodovinskemu razvoju in nastanku neodvisne države pred dobrimi tremi desetletji, pa so verzi v Prešernovih domoljubnih pesmih, ki jih je zapisal pred skoraj 200 leti, še danes kako aktualni, njegove pesmi še vedno veljajo za vrhunec pesniškega ustvarjanja, zato še jih danes vedno znova radi prebiramo in recitiramo.
Mlade pevke mladinskega pevskega zbora LA TI DO pod vodstvom go. Renate Mikl in ob spremljavi go. Olge Kous na klavirju, so uvodoma zapele himno, kasneje pa so nastopile še dvakrat s po tremi pesmimi. 
 Z recitalom Kajuhovih pesmi sta nastopili Veronika Kos in Živa Leskovar, med pesmimi pa je na koncertni harmoniki nastopila osmošolka Urška Taškov iz Cvena, ki je vrhunsko odigrala nekaj stavkov klasične polifone glasbe.
S svojimi pesmimi se je predstavila kantavtorica in profesorica glasbe ga. Mojca Prejac. Prireditev je povezovala Silva Duh.
 V uri in pol trajajočem programu so vsi nastopajoči navdušili z visokim umetniškim nivojem izvedenih pesmi in skladb.

Oglejte si tudi