Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
8°C
JUTRI
21°C
7°C
Oceni objavo

Blagoslov konjev v Križevcih pri Ljutomeru

Zadnji ponedeljek v letu je sonce toplo grelo zbrane v Vaškem jedru v Križevcih pri Ljutomeru, ki so se udeležili blagoslova konjev in obeležitve državnega praznika, Dneva samostojnosti in enotnosti. Uvodne skladbe so zaigrali člani pihalne godbe KUD Muzika, nakar je prisotne kot vedno, z aktualno tematiko nagovoril župnik g. Štefan Vinkovič in v nadaljevanju blagoslovil 28 konj iz Občine Križevci in Male Nedelje, ki so jih lastniki samostojno ali z vpregami pripeljali po blagoslov. Pred blagoslovom so konji prejeli tradicionalne rdeče nageljne iz krep papirja ter vrečko z ovsom, kruhom in soljo, ki jih pripravlja Manica Sušec.
V nadaljevanju je zbrane pozdravil in prvič na javnem dogodku zunaj občine spregovoril novi župan Branko Slavinec. Dotaknil se je pomena Štefanovega in državnega praznika ter poudaril, v kako lepi domovini živimo in da smo lahko ponosni na to, kar smo v času od osamosvojitve dosegli. Na koncu je o dosežkih članov Konjeniškega kluba Križevci v zadnjih treh letih spregovorila Darja Antolin, ki je poudarila pomen podpore rejcem konjev s strani cele družine in kako konji vplivajo na njihova življenja. Prireditev je povezovala predsednica Kulturnega društva Silva Duh. Kulturno društvo je ob podpori občine, župnije in Konjeniškega kluba že od leta 2000 glavni organizator teh dogodkov.

Na poti v Ljutomer so se na prireditvi ustavili še Dragonarji iz Notranjske, ki so se prisotnim predstavili in zapeli tri pesmi, med njimi himno vojaške konjenice.
Lepo vreme je obiskovalcem omogočilo prijetno druženje ob prigrizkih, toplem čaju in kuhanem vinu, ki so ga vrli prostovoljci kuhali že od ranega jutra.
Fotografije: Jan Rajh

Oglejte si tudi