Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
12°C
ČET.
20°C
14°C
Oceni objavo

Tam, kjer čutiš srce, ljubezen ni več daleč

Koper je slovensko pomorsko okno v svet, kot pristanišče v osrčju Evrope. Bil je cilj našega oktobrskega srečanja. Na poti iz Ljubljane proti Kopru nas je spremljalo turobno jesensko vreme, dež je meglil sliko pokrajine skozi okna, na cilju pa nas je pozdravilo sonce.

Naša prva postaja v Kopru je bila na osrednjem mestnem Titovem trgu pred Pretorsko palačo, kjer sta nas sprejela direktor Zavoda za mladino, kulturo in turizem Marko Ferluga in vodja turizma Peter Žudič.

Slikovita Pretorska palača je bila nekdanji sedež mestnih vladarjev, danes pa je protokolarni objekt in mestna hiša. V pritličju sta Turistično-informacijski center (TIC) in stara lekarna, v prvem nadstropju pa poročna dvorana, protokolarna županova soba ter sejna soba, v kateri zaseda koprski mestni svet. V njej nas je pozdravil župan Mestne občine Koper Aleš Bržan. Zgodovino meta, njegovega zaledja in mestne znamenitosti nam je predstavil Peter Žudič. Za vse nas precej drugačen pogled na mesto, ki je danes poznano predvsem po Luki Koper.

Luka Koper,d.d. v pristanišču izvaja pristaniške in logistične storitve. Po besedah predstavnice podjetja Suzane Zornada Vrabec, v pristanišču pretovarjajo vse vrste tovora, od šivanke naprej, razen nafte in plina. Luka Koper vsako leto dosega in presega rekorde v pretovoru kontejnerjev, vozil, pa tudi ladijskih potnikov. Ravno septembra je pristal milijonti potnik. S stalnim vlaganjem v infrastrukturo sledijo najsodobnejšim trendom. Danes je v pristanišču že za 38 km želežniških tirov, nenehno vlagajo v pristaniško opremo in nove tehnologije.

Luka Koper veliko sredstev namenja tudi trajnostnemu razvoju, saj se trudijo svoj vozni park zamenjati z električnimi vozili. Utrjujejo skladišča, da bodo na strehe lahko namestili sončne celice. Že kar nekaj let čakajo na direktno avtocestno povezavo, s katero bi tovorni promet pripeljali direktno v pristanišče in razbremenili koprske obvoznice. V naslednjem letu se na novo lokacijo seli tudi kamionski terminal.

Na območju Luke imajo oljčni nasad, kjer pridelajo okoli 200 litrov visokokakovostnega oljčnega olja za protokolarne namene.

Med nočnim, avtobusnim ogledom Luke Koper smo se ustavile tudi na mestu, kjer je po osamosvojitveni vojni 25. oktobra leta 1991 zadnji jugoslovanski vojak zapustil slovensko ozemlje, Slovenija pa je ta dan razglasila za državni praznik suverenosti.

Srčnost, gostoljubje, ljubeznivost in sproščenost naših gostiteljev so zaznamovali naš obisk. Mesto Koper in Luka Koper sta si tako pridobila petdeset novih ambasadork, ki smo sonce, simbol Kopra, odnesle v svoje domove.

 

Tanja Mejak

Zastopnica Društva poslovnih žensk FAM

Oglejte si tudi