Oceni objavo

V Občini Komenda je potekalo zbiranje podatkov o fizični dostopnosti

V okviru projekta »Omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi« se je v Komendi v drugi polovici lanskega leta odvil terenski nabor podatkov o fizični dostopnosti občine Komenda, ki ga je izvedla strokovna ekipa Geodetskega inštituta RS (GI). Zbrani podatki so že objavljeni v pregledovalniku Dostopnost prostora, kjer so na enem mestu enotno prikazani podatki o fizični dostopnosti urbanih prostorov vseh v projektu sodelujočih občin.

Strokovnjaki z Geodetskega inštituta RS so v okviru projekta do zdaj izvedli že več kot 70 pregledov fizične dostopnosti urbanih občinskih infrastruktur. Projekt je namenjen izboljšanju fizične dostopnosti in mobilnosti za vse prebivalce posamezne sodelujoče občine, predvsem za starejše, za osebe s senzornimi okvarami vida in sluha ter za gibalno ovirane. Strokovni sodelavec GI, Jani Demšar, je izpostavil, da je pri tovrstnih ocenjevanih fizične dostopnosti vedno nujno sodelovanje z invalidi oziroma ciljno skupino prebivalcev z oviranostmi, saj lahko le oni verodostojno in iz lastnih izkušenj ocenijo ustrezno ali neustrezno dostopnost urbane arhitekture. V Komendi je nabor podatkov izvedel zajemalec Aljoša Škaper, na terenu sta se mu pridružila župan občine Jurij Kern in Mateja Tatjana Lah, višja svetovalka za družbene dejavnosti. 

Na podlagi zajetih podatkov o dostopnosti infrastrukture za invalide v sodelujočih občinah, nastaja spletni pregledovalnik, v katerem so dostopne informacije o fizičnih ovirah na poti, dostopnosti javnega prometa, parkirnih mest, primernosti javnih objektov ter poti in prehodov za pešce. Podatki so vsem uporabnikom za boljše omogočanje lastne mobilnosti na voljo brezplačno, upravljalcem infrastrukture pa služijo za odpravo ovir v urbanih prostorih. Zbrani podatki o fizični dostopnosti Komende pa tudi vseh ostalih sodelujočih občin so objavljeni v pregledovalniku Dostopnost prostora: https://pregledovalnik.dostopnost-prostora.si/

Občina Komenda se je projektu »Omogočanje multimodalne mobilnosti oseb z različnimi oviranostmi« pridružila leta 2023. Projekt, ki ga izvaja Geodetski inštitut Slovenije (GIS), vodi in financira pa Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo (MOPE) poteka že od leta 2016. Do zdaj se mu je pridružilo že več kot 75 občin iz vse Slovenije, ki imajo skupno skoraj 1,4 milijona prebivalcev. Cilj projekta je priključitev vseh 212 slovenskih občin.

Oglejte si tudi