Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
4°C
NED.
14°C
1°C
Oceni objavo

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Tudi letos je bil tretji petek v novembru (16. 11.) namenjen tradicionalnemu slovenskemu zajtrku. V šoli v Komendi, v Mostah in v Vrtcu Mehurčki so ga za najmlajše in učence pripravili prvo šolsko uro. Zajtrk (kruh, maslo, med, mleko, jabolko) je namenjen odvajanju več kot polovici slovenskih mladostnikov, ki ne zajtrkujejo. Namenjen je tudi nepravilnim prehranskim navadam, zaradi katerih so poznane zdravstvene težave, debelost, sladkorna bolezen. Ta tradicionalni dogodek tudi spodbuja in podpira slovenske pridelovalce in predelovalce hrane k zavedanju pomena domače samooskrbe, ohranjanju čistega, zdravega okolja, ohranjanju podeželja, seznanjanju mladih s postopki pridelave in predelave hrane ter spodbujanju zanimanja za dejavnosti na kmetijskem področju.
Učence je nagovorila tudi ravnateljica OŠ Komenda Moste Mira Rek in se zahvalila vsem, ki so pripravili in omogočili petkovo zajtrkovanje. Kruh je bil tokrat iz kmetije Anžič, mleko kmetija Jamšek iz Most, maslo Podjed iz Olševka, med čebelar Starovasnik Komendska Dobrava, jabolka pa Kimovec iz Bukovice Šinkov Turn.
Zajtrka v šoli v Komendi sta se udeležila tudi župan Stanislav Poglajen in direktorica občinske uprave mag. Majda Ravnikar. Župan je mladim še posebej svetoval, kako pomembno je jutranje zajtrkovanje in jim priporočil skrb za čisto okolje, za kar jim bo hvaležna narava v njihovih starejših letih.

(-až)

Oglejte si tudi