Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

SRCE OB SRCU

Pred nekaj dnevi sem se ob pogledu na dve podobi, ki visita v naši dnevni sobi, spomnila, kako je prišlo do njune postavitve na mesto, kjer sta. Da ju naj postavimo tako kot sta, sem razumela po znamenjih. V drobnih in preprostih znamenjih lahko spoznavamo Božjo voljo, če smo za to odprti in če verjamemo. Znamenja so lahko čisto preprosta, vsakdanja, in nam pomagajo, če smo jih le pripravljeni videti in spoznati.

 

Bilo je leta 2016. Takrat sem se globoko v duši ukvarjala s tem, da mnogi ljudje še niso spoznali Boga, mnogi pa so ga zavrgli, nekateri pa počnejo zavržne stvari, kot so zlorabe, takšne in drugačne, o čemer se veliko govori tudi v današnjem času….. Vprašala sem se, kaj lahko jaz naredim, da bi bil svet vsaj malo boljši. Odgovor v mojem srcu je bil: "Zadoščuj za grehe Marijinemu in Jezusovemu Srcu s prvimi petki in prvimi sobotami."  Tako sem se odločila za to in poleg pobožnosti prvih sobot, ki sem jih opravljala že prej, pričela opravljati še pobožnost prvih petkov. To pomeni tudi zakrament svete spovedi vsak mesec. Tako sem na prvi petek v marcu pred sveto mašo spet stala pred spovednico. Duhovnik je napovedal, da bomo danes še prav posebej častili Srce Jezusovo.  Izbrala sem najkrajšo vrsto, a se je kmalu izkazalo, da ne bo nič, ker je duhovnik izstopil in nas preusmeril dvema drugima spovednicama. Postavila sem se v novo vrsto. 

 

Mašnik je pričel peti "O, Srce Božje, slišim Tvoj glas"…Ozrla sem se v levo, ne da bi vedela zakaj, in, še preden sem pričela peti, zagledala osvetljeno sliko Srca Jezusovega. Zdrznila sem se in premik od prejšnje spovednice k tej razumela kot znamenje, da sem na pravi poti k češčenju Srca Jezusovega.   Ob tem sem se spomnila, da sem nedavno prejela povabilo, naj z možem obiščeva Paray le Monial, kjer je bilo Marjeti Alacoque razodeto češčenje Srca Jezusovega. Ko sem naslednji dan čistila dom, sem pri izhodu iz moževe galerije zagledala na tleh, prislonjeno na steno, sliko Srca Jezusovega. To je bilo zame znamenje, da naj to sliko obesimo na vidno mesto v našem domu. Vzela sem jo s seboj in možu povedala, kaj čutim. Bil je takoj za to, in je sliko, iz njegove rodne hiše, očistil, lepo obdelal. Ko sva iskala primerno mesto zanjo, sva na steni zagledala sodobno delo, ki tudi, na sodoben način, upodablja srce, a nima tako jasnega sporočila kot starinska, preprosta slika. Odločila sva se, da starinsko sliko obesiva nad že obstoječe moderno delo. Presenečena sva bila nad harmonijo, ki je zavladala med obema in nad tem, kako je abstraktna sodobna slika ob preprosti stari podobi dobila povsem jasno sporočilo! Nato pa sem prvič zares prebrala Jezusove obljube Marjeti Alacoque:  »Bogato bom blagoslovil kraje in skupnosti, kjer bodo imeli na častnem mestu podobo mojega presvetega Srca in ga ljubili in častili ter se mu izročali v posebno varstvo« in »Tistim, ki delajo za rešitev duš, bom dal, da bodo spreobrnili tudi najbolj trdovratne grešnike, če bodo prisrčno častili moje Srce in to čaščenje širili med ljudmi

 

dr. Marta Ciraj

 

 

Oglejte si tudi