Logo MojaObčina.si
JUTRI
14°C
2°C
PON.
12°C
2°C
Oceni objavo

REDNA SKUPŠČINA GZ KOMENDA

Predsednik Gasilske zveze Komenda še naprej ostaja Jožef Sušnik s Križa.
Gasilska zveza (GZ) Komenda je imela redno skupščino 31. marca v prostorih Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Komenda. Obsegala je kar 13 točk, trajala dve uri (od 18. do 20. ure), na njej pa so delegati, ker je bilo volilno leto, najprej razrešili staro vodstvo, nato izvolili novo. Predsedovanje zvezi so vnovič zaupali dosedanjemu predsedniku Jožefu Sušniku, poveljevanje Romanu Konciliji, Nadzorni odbor Jožetu Petku (predsedniku), Anici Horvat in Primožu Zupanu, za delegata na XVIII. Kongresu GZ Slovenije in stalnega delegata na njenih plenumih Jožefa Sušnika; izvolili pa so tudi nove člane Upravnega odbora (UO) GZ Komenda.

Jožef Sušnik je v poročilu o delu GZ Komenda, ki združuje PGD Komenda, PGD Moste in PGD Križ, v letu 2022 med drugim omenil pomoč pri gašenju požara na Krasu in udeležbo na gasilski olimpijadi v Celju. Novim vodstvom v omenjenih treh gasilskih društvih je zaželel uspešno delo in »da bi znanja izkušenih gasilcev prenesli na svoja področja«. Kot največjo težavo, ki jo bo treba rešiti, je pri vseh treh gasilskih društvih izpostavil »star vozni park«. Povedal je, da so »skupaj pripravili srednjeročni plan in ga predstavili novoizvoljenemu županu Juriju Kernu«. Zaželel je, da bi imel »veliko posluha za gasilstvo v občini«, obenem pa je spomnil, da je »župan prvi odgovoren za požarno varnost v občini«. Nove svetnike Občine Komenda je pozval, naj »dvignejo roko, ko se bo glasovalo za gasilstvo, se spomnijo, da takrat, ko gasilci pomagamo, ni važna ne ura ne vreme«. Nekdanjemu županu Stanislavu Poglajnu se je zahvalil za »vso podporo v njegovem mandatu«. Vsa tri gasilska društva v GZ Komenda je, že s pogledom v prihodnost, povabil k še večjemu povezovanju, kajti »le tako bomo močni in bomo lahko premagali vse, kar nas doleti«. Obljubil je, da bo GZ Komenda »še naprej namenjala pozornost naši mladini, članom in članicam ter veteranom«. Vsem gasilcem se je zahvalil za njihovo prostovoljno delo in pomoč ljudem.

Kako veliko delo so opravili gasilci v komendski občini, so potrdila poročila nekdanjega poveljnika GZ Komenda Janeza Hladeta, tajnika Stanislava Poglajna (v njegovi odsotnosti ga je prebrala nova predsednica PGD Komenda Veronika Jenc), nekdanje predsednice Komisije za članice Veronike Jenc, nekdanjega predsednika Komisije za mladino Andreja Lukanca, ki je spomnil na veliko delo na tem področju rajne gasilske častnice Mihaele Poglajen), predsednika Komisije za veterane Janeza Peterlina in drugih predstavnikov organov v UO GZ Komenda.

Na novo izbrane člane vodstva GZ Komenda je predstavil predsednik kandidacijske komisije Anton Smrekar.

Načrt dela v GZ Komenda v letu 2023 je orisal novi (stari) predsednik Jožef Sušnik. Med drugim je omenil sodelovanje na gasilskem kongresu 6. in 7. oktobra v Žalcu, pri slovesnostih v domači občini, pregled gasilskih domov in opreme in še veliko drugega.

Podeljena so bila tudi odlikovanja in zahvale. Veronika Jenc je bila za svoje požrtvovalno delo odlikovana z bronastim priznanjem gasilske regije Ljubljana III, v katero spada tudi GZ Komenda, zahvale pa so za dolgoletno vestno delo prejeli Jožef Sušnik, Janez Hlade in Franc Verhovnik, ostali člani GZ Komenda pa jih bodo prejeli na prvi seji zveze.

Od številnih navzočih uglednih gostov je prvi spregovoril in pohvalil dobro delo GZ Komenda podpoveljnik GZ Slovenije Zvonko Glažar, za njim predsednik regijskega sveta Ljubljana III Slavko Jalovec, nato predstavniki gasilskih zvez in društev iz Lukovice, Moravč, Homca, Mengša, Kamnika, Cerkelj na Gorenjskem, Litije in Šmartnega pri Litiji.

Spregovoril je tudi komendski župan Jurij Kern, se gasilcem zahvalil za pomoč občanom in drugje ter obljubil, da si bodo na občini »trudili, da bomo gasilcem pomagali in razumeli vaše potrebe«.

Jožef Sušnik je pred prijetnim druženjem po koncu skupščine, ki jo je kot delovni predsednik zelo dobro vodil Jure Štricelj, vsem navzočim gasilkam čestital za materinski dan z lepimi rožami.

Med številnimi izrečenimi čestitkami in pohvalami je udeležence skupščine ohrabrila tudi predsednica PGD Komenda Veronika Jenc z povabilom in obveznostjo obenem: »Z roko v roki zmoremo vse.«

 

Zapisal in fotografiral Jožef Pavlič

Oglejte si tudi