Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
10°C
JUTRI
24°C
11°C
Oceni objavo

Občino Komenda obiskal minister Luka Mesec

Občino Komenda je danes obiskal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Po uvodnem pogovoru z županom Komende Jurijem Kernom, obema podžupanoma in delom občinske uprave, si je ogledal Krekovo središče in Poslovno cono Komenda.
 
V prvem delu obiska je bila glavna tema pogovora poplavna sanacija in predvsem posledice, ki jih je vremenska ujma pustila na prizadetih občanih. Tako minister kot predstavniki občine so bili enotnega mnenja, da je bil pomoč institucij nemudoma po poplavah hitra in učinkovita. Hkrati pa so prišli tudi do zaključka, da so v zadnjem obdobju občani vse bolj prepuščeni samim sebi in da bi bilo potrebno ponovno okrepiti duševno pomoč na terenu. Minister Mesec je prav tako potrdil nedavne besede predsednika vlade dr. Roberta Goloba, da država načrtuje izvesti izplačilo odškodnin oškodovancem v poplavah do konca meseca novembra.
 
V Krekovem središču sta ministra sprejeli Viktorija Drolec, predsednica Medgeneracijskega društva Komenda in mag. Ksenija Ramovš, direktorica Inštituta Antona Trstenjaka za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje, ki že od marca 2018 skupaj izvajata projekt Krekovo lokalno središče za severozahodno ljubljansko urbano regijo. Projekt se izvaja v sklopu Lokalnih akcijskih skupin LAS in je sofinanciran s strani Republike Slovenije in Evropske unije iz evropskega sklada za regionalni razvoj. Po uvodni predstavitvi si je minister ogledal prostore, v sklopu katerih so tudi štiri stanovanja za socialno ogrožene družine. Na lastne oči je tudi videl, kako s strani prostovoljcev poteka oskrba starejših občanov Komende, ki nujno potrebujejo pomoč pri svojih dnevnih opravilih. Minister je prepričan, da mora takšen način medgeneracijskega sodelovanja postati pomemben del sistema dolgotrajne oskrbe, zato si je skrbno zapisal nekaj predlogov, ki so jih podale gostiteljice v Krekovem središču.
 
Zadnji del obiska je bil namenjen ogledu Poslovne cone Komenda, kjer je ministra sprejel direktor podjetja Poslovna cona Komenda Matic Romšak. Slednji je pojasnil, da je trenutno v poslovni coni Komenda zasedenih več kot 4.000 delovnih mest in da je večina podjetjih iz visoko tehnoloških panog, ki se lahko pohvalijo z visoko dodano vrednostjo. Kljub ohlajanju gospodarstva je še vedno čutiti povpraševanje podjetij po selitvi svojih prostorov na področje komendske poslovne cone. Skupaj z županom sta ministru Mescu, ki je bil nad urejenostjo celotnega območja navdušen, predstavila izzive, s katerimi se občina sooča pri zagotavljanju zemljišč za gradnjo novih poslovnih objektov in posledično odpiranju novih kakovostnih delovnih mest.

Oglejte si tudi