Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
8°C
SOB.
25°C
7°C
Oceni objavo

Novoletno srečanje Glavarjevega kluba

Prijateljsko srečanje ob poglobljenem pogovoru in veselju, kaj je dosegla Slovenija med predsedovanjem Evropski zvezi
Člani Glavarjevega kluba (univ. dipl. politolog Jožef Ciraj, dr. Marko Žerovnik, univ. dipl. teologa Jožef Pavlič in Matija Remše, univ. dipl. inž. lesarstva France Stele in univ. dipl. inž. agronomije Anton Jagodic) so se 28. decembra že 28-ič srečali pri svojem gostitelju in predsedujočemu Jožefu Ciraju na njegovem domu na Gmajnici, ki trenutno opravlja zelo odgovorno nalogo odposlanca Veleposlaništva republike Slovenije v Berlinu. Vse potrebno za srečanje je pripravil prvi mož kluba Jožef Ciraj, njegova soproga dr. Marta Ciraj je s hčerko študentko Marto Vito poskrbela za dobrote; med njimi tudi značilno koroško jed mežerle, ki jo je poznala še od doma, saj je po rodu Korošica.  

Člani kluba so naprej nazdravili jubilantu Jožefu Pavliču za njegov 70. rojstni dan (praznoval ga je 16. junija 2021), v mislih pa imeli že 90. rojstni dan dr. Marka Žerovnika, ki ga bo obhajal čez nekaj mesecev. Gostitelj Jožef je za to priložnost odprl malo manj kot 20 let star viski, njegova žena Marta, izvrstna kuharica, pa je s hčerko Marto Vito jubilanta na koncu presenetila s slavnostno torto, pred tem pa vse navzoče s posebnim izborom jedi. Jožef je zanje izbral primerna belokranjska vina.

Ključna dogodka na srečanju sta bila predstavitvi avtobiografije Marka Žerovnika Moja pot in avtobiografije v zgodbah Jožefa Pavliča Dnevi mojih let ter igre o Petru Pavlu Glavarju Velikan srca in duha in, kot vsako leto, vsestranski intelektualno močno poglobljen pogovor. Navzoči so jubilantu Pavliču tudi zapeli, ob  tem pa si zaželeli, da bi vsi učakali leta, kakršna že šteje Marko Žerovnik.

Da jih ne bi zeblo, je poskrbel gostitelj Jožef, ki je zakuril v peči, »grelo« pa jih je tudi vroče razpravljanje vse od izstrelitve 25. decembra največjega in najbolj zmogljivega vesoljskega teleskopa Jamesa Webba do verskih, filozofskih in celo religioznih tem (samoumevno ob dveh teologih); političnim so se strogo izogibali. Pohvalili pa so izvrsten Janšev govor ob praznovanju 30. obletnice izglasovanja slovenske državne samostojnosti in ob koncu predsedovanja Slovenije Evropski zvezi ter kaj vse je naredila za časa predsedovanja. Imeli so si toliko povedati (tudi zaradi tega, ker je lanskoletno srečanje zaradi covida-19 odpadlo), da so srečanje potegnili močno prek polnoči, le najstarejši član kluba jih je zapustil okrog polnoči. Kot je ocenil gostitelj Jožef, je bil prav on »zvezda večera« s svojo živahno pripovedjo in odličnim spominom, kaj vse je doživel od otroških let do danes. Veliko tega, kar se mladim danes niti sanja ne.

France Stele je s svojim Nikonom naredil odlične posnetke.

Proti koncu srečanja se je članom kluba pridružila še Jožefova soproga dr. Marta in mestoma zelo umestno in poznavalsko posegla v razpravo. Posebej takrat, ko je šlo za njej blizu teme – zdravstvene. In pa kmetijske, za katere je velik strokovnjak Anton Jagodic. 

Udeleženci srečanja so se razšli z željo, da bi vsi dobro prestali novo preizkušnjo v obliki virusa omikron, se ob letu osorej spet videli, lahko pa tudi že prej, če se bodo podali vse do Berlina, kjer uraduje diplomat Jožef. To pa je z avtomobilom več kot tisoč kilometrov daleč od Komende. Če ne, pa se bo vsak do naslednjega srečanja posvečal poklicnim in drugim dolžnostim, ki se jim ne more in niti ne sme izogniti, ob tem pa tudi ljubiteljskim. Za vse pa velja nasvet starosta dr. Marka Žerovnika: veliko spanja, gibanja in pravilna prehrana. Poleg tega prizadevno intelektualno delo, branje knjig, sprehodi v naravo, živo zanimanje za vse pomembno okrog sebe ter ustvarjalnost. Te članom kluba ne manjka, kar je potrdila tudi žgoča razprava.  

Srečanje je potekalo po predpisih varovanja pred okužbo s covidom-19. 

Foto: France Stele in Marta Vita Ciraj

Oglejte si tudi