Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
11°C
ČET.
20°C
12°C
Oceni objavo

Katjin "šef" predaval v Kamniku

V zadnji številki Aplence ste lahko prebrali zelo zanimiv zapis laiške misijonarke Katje Ravnikar iz Most pri Komendi. Kako je v misijonu Ampitafa na jugovzhodu Madagaskarja, kamor je lani septembra odšla za eno leto, prej pa je že trikrat tam pomagala pri izvedbi oratorijev. O njenem delu, predvsem o omenjenem misijonu, je te dni – 31. januarja – najprej v govoru v cerkvi Marijinega brezmadežnega spočetja »na Šutni« v Kamniku, nato v predavanju v veliki dvorani v župnijskih prostorih spregovoril sam Katjin »šef« - misijonar Janez Krmelj, ki je na oddihu v Sloveniji. V Kamnik je prišel, ker je bil eno leto tukaj kaplan (1984-1985), nato kaplan v Kranju (1985-1988), preden je odšel v misijone. 

 

Tako v cerkvi kot v dvorani ga je pozdravil kamniški župnik Luka Demšar, ki je z njim somaševal. Prisluhnilo mu je več kot 50 ljudi (pri predavanju), ki so darove pri maši in prostovoljne prispevke ob predavanju namenili za Krmeljev misijon. Misijonar je več kot eno uro predaval ob fotografijah prijatelja geologa  prof. dr. Marka Vrabca, ki je imel že prej sijajno dveurno predavanje o Madagaskarju v dvorani frančiškanskega samostana v Kamniku. V predavanju je Janez Krmelj tudi omenil, kako Katja dobro dela v njegovem misijonu, kjer vodi ekonomske zadeve in ustanavlja otroški vrtec, dobro pa se je že tudi naučila jezika domačinov. Posebej je pozdravil njeno mamo Tatjano, ki se je poleg podpisanega udeležila predavanja od župljanov komendske župnije. 

Predavanju je sledilo osebno srečanje misijonarja s kamniškimi župljani. Posebej so ga bili veseli nekdanji obiskovalci verouka in mladinskega verouka. Očitno je bilo, da je misijonar Janez Krmelj, čeprav je bil v Kamniku kaplan le eno leto, zelo dobro delal.

 

Pogovor se je znatno zavlekel, ker je župnik Luka postregel z zelo dobrim vinom, prijazne župnijske gospodinje pa so postregle z odličnim pecivom. Misijonarju sta se pri pogovoru pridružila župnik Luka, ki Kamničane in okoličane pridobiva s svojo skromnostjo, preprostostjo in prijaznostjo; za njim pa ne zaostaja »legendarni« triglavski župnik France Urbanija, sedaj duhovni pomočnik v Kamniku. Zato se v kamniških župnijskih prostorih rade zbirajo razne skupine, med njimi mladi iz te župnije in Možje sv. Jožefa iz vse kamniške dekanije. Tudi, ker jih župnik Luka rad sprejema, saj se dobro zaveda, da mora biti kot duhovni pastir odprt do ljudi, sicer ti ne bodo prišli k njemu, predvsem pa k Jezusu v zakramentu svete evharistije.

 

Številni kamniški župljani in okoličani so od svetega večera do svečnice občudovali lepe jaslice desno pod glavnim oltarjem. Imeli so kaj videti, pa tudi slišati, ko so po mašah predstavljali jaslice v besedi in glasbi. Zlasti so bili navdušeni otroci, njihove mamice pa nič manj.

 

Besedilo in fotografije: Jožef Pavlič 

  

 

Oglejte si tudi