Logo MojaObčina.si

Kobarid

DANES
8°C
2°C
JUTRI
10°C
-3°C
4172

Pot miru od Alp do Jadrana

Dediščina zgodovine in narave

 

Na poti od Alp do Jadrana vas bo najprej prevzel mir, ki za te kraje ni bil vedno samoumeven. Tokova zgodovine in Soče, ene najlepših alpskih rek na svetu, sta burna in nepredvidljiva. Stoletje po totalni vojni, ki je zajela svet, povezujemo zgodovinsko dediščino v Pot miru od Alp do Jadrana. Vse od Triglavskega narodnega parka do Jadranskega morja umirjamo ritem časa in vabimo k oddihu ali razmisleku - 100 let po soški fronti, enem največjih bojevanj človeka v visokogorju.

 

Pot miru na območju občine Kobarid ponuja bogata izkustva odkrivanja zgodovine v lepi, neokrnjeni naravi sredogorja Julijskih Alp. Pridružite se nam na naših vodenih izletih, kjer boste med zgodovinsko dediščino in naravnimi lepotami krmarili z izkušenimi vodniki. Programe vodenih ogledov lahko pripravimo posebej za vas in po vaših željah, še posebej pa priporočamo:

 

Kobarid – zgodovina na dlani 

Aplikacija Walk of Peace – Kobarid med 1. svetovno vojno

Kobarid se je zaradi ključnih dogodkov, ki so tu preobrnili potek soške fronte, zapisal v svetovno zgodovino in besedišče mnogih narodov, vendar je ta kraj več kot le to. Po živahnem centru se bomo podali na pot do monumentalne italijanske kostnice na vrhu vzpetine Gradič. Z Napoleonovega mostu si bomo ogledali kanjon reke Soče ter se med sprehodom ob njej preselili v svet narave, ki se nam bo v vsej svoji čudovitosti razkrila ob pogledu na skriti slap Kozjak. Nove poglede na zgodovino si bomo odpirali z uporabo naše aplikacije obogatene resničnosti Walk of Peace – Kobarid med 1. svetovno vojno, ki s prikazom filma, arhivskih fotografij ali tridimenzionalnih modelov na realnih lokacijah omogoča vzpostavitev stika med preteklostjo in sedanjostjo.

 

Kolovrat – razgled nad fronto

Muzej na prostem 1. svetovne vojne

Greben Kolovrata se pne nad dolino Soče in ponuja izjemne poglede na smaragdno reko, Julijske Alpe, Benečijo, Furlansko nižino in Jadransko morje. Danes tu lahko uživamo v miru neokrnjene narave, med 1. svetovno vojno pa je bil Kolovrat priča uničevalne soške fronte. Na muzeju na prostem bomo raziskovali nekdanjo italijansko obrambno črto s še danes ohranjenimi poveljniškimi mesti, strelskimi položaji, mrežo jarkov in kavern ter znamenitim polžastim stopniščem v eni izmed njih. Ta nekdaj ključna črta ločevanja je danes izraz združevalne moči spomina, saj se bomo med odkrivanjem zgodovine sprehodili po današnjem ozemlju slovenske in italijanske države.

 

Obiščite nas v Informacijskem centru Pot miru v Kobaridu. Vabimo vas, da skupaj z nami raziščete Pot miru in načrtujete pohode po njej. Na voljo so vam vse informacije o poti, brezplačni prospekti, zemljevidi in knjižni vodnik po Poti miru od Alp do Jadrana. Pri nas lahko najamete izkušene vodnike, ki vas popeljejo na vodene oglede. Lahko si ogledate brezplačno interaktivno razstavo o Poti miru in obiščete našo trgovino, ki se ponaša s pestro ponudbo lokalnih izdelkov, izbranih spominkov ter zgodovinske in turistične literature. V našem Informacijskem centru poleg informacij o Poti miru dobite tudi druge informacije, ki se nanašajo na turistično destinacijo Dolina Soče. Lahko pa zgolj posedite v senci našega dvorišča in si privoščite kavo, hladno pijačo ali sladoled. Dobrodošli! 

 

Informacijski center Pot miru

Gregorčičeva ulica 8

5222 Kobarid, Slovenija

Telefon: +386 (0)5 389 01 67

            +386 (0)31 586 296   

turizem@potmiru.si  

http://www.thewalkofpeace.com

 

 

 

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi