Logo MojaObčina.si

Kobarid

DANES
33°C
17°C
JUTRI
30°C
18°C
4172

Poostren nadzor cestnega prometa na Severnem Primorskem

Policisti PU Nova Gorica so v sodelovanju s Specializirano enoto za nadzor prometa Generalne policijske uprave tudi zadnji "sončni" vikend oz. v soboto, 4. julija in v nedeljo, 5. julija 2020, poostrili nadzor cestnega prometa na Severnem Primorskem. Poostren nadzor je potekal na glavnih cestnih relacijah v okolici Nove Gorice in Vipavske doline, poseben poudarek pa je bil zaradi pričakovanega povečanega prometa voznikov motornih koles, namenjen območju Zgornjega Posočja in Keltike (Most na Soči - Želin). Tudi zadnji vikend je upravičil pričakovane napovedi, saj so se v Zgornje Posočje zgrnile trume motoriziranih obiskovalcev, med katerimi je bilo veliko število tako slovenskih kot tudi tujih voznikov motornih koles (predvsem italijanski in avstrijski državljani).

Policisti so kršiteljem Zakona o pravilih cestnega prometa izrekli 60 glob, 5  kršiteljev  so zaradi lažjih prekrškov opozorili. Globe so bile izrečene zaradi  21 prekoračitev hitrosti s strani voznikov motornih koles, najvišja izmerjena  hitrost vozniku  motornega  kolesa izven  naselja  je bila 148 kilometrov  na  uro,  pri  omejitvi  60 km/h  pa  126 km/h. Nadalje je 24 voznikov motoristov  kršilo pravila o prehitevanju in neupoštevanju talnih označb (t.i.  sekanje  ovinkov). Med ostalim so zaznali tudi 3 izstopajoče oz.  neposredno  ogrožujoče kršitve  t.i. "prehitevanja v škarje" s strani voznikov  motornih  koles, v  katerih  so nasproti vozeči vozniki morali s ciljem  preprečitve  prometne nesreče  zavirati in se izogibati. Policisti Specializirane  enote  za nadzor prometa GPU so izmerili hrupnost izpušnih cevi  večjemu številu  motornih  koles, kar  8  motornih koles  je imelo prekoračeno  s homologacijo predpisano raven decibelov. Zaznano je bilo še manjše  število kršite  neuporabe  varnostnega pasu (4), uporabe mobilnega telefona   med  vožnjo pri  voznikih  osebnih avtomobilov in 2 kršitvi

nepravilnosti pri tovoru na kombi vozilih.

 

Policisti  so nadalje opravili 73 preizkusov alkoholiziranosti, 3 od teh so bili  pozitivni. Voznik osebnega avtomobila je v nedeljo dopoldan po Soški cesti  iz Deskel proti Novi Gorici vozil z 0,94 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, policisti so izvedli postopek in mu prepovedali nadaljnjo vožnjo,  sledi  obdolžilni predlog sodišču. Rezultat pri drugem vozniku je pokazal  0,30 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka, policisti pa so iz  prometa izločili  tudi  kolesarja, kateremu  je rezultat pokazal 0,73 miligrama  alkohola  v litru izdihanega zraka. Obravnavali so tudi voznika osebnega  avtomobila, ki  je  vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja; zasegli  so  mu motorno  vozilo  in prepovedali  vožnjo, sledi obdolžilni predlog na pristojnem sodišču.

 

Policisti so zadnji vikend obravnavali 3 prometne nesreče, katerih posledice so bile le lažje telesne poškodbe, le ena od teh je bila nesreča voznika motornega kolesa na Goriškem Krasu. Enako ugodni trendi v zvezi prometnih nesreč so bili ob poostrenem nadzoru zaznani tudi pretekli vikend.

 

Navkljub vsemu,  glede  na večje število ugotovljenih kršitev prekoračitev hitrosti, nepravilnih prehitevanj in drugih kršitev, stanje ni zadovoljivo. Zato policisti opozarjamo udeležence v cestnem prometu na večjo odgovornost pri  vožnji in spoštovanje ostalih udeležencev v cestnem prometu. 

 

Na cestah PU  Nova Gorica  bomo ob vikendih tudi v prihodnje med poletno turistično sezono, pogosteje  izvajali  poostrene nadzore, usmerjeni na relacije oz. območja, kjer je problematika zgoraj navedenih kršitev izstopajoča.

 

 

Evgen Govekar

vodja Sektorja uniformirane policije PU Nova Gorica višji samostojni policijski inšpektor I

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi