Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
22°C
9°C
Oceni objavo

Predstavitev projekta ZBORZBIRK v Kobaridu

V četrtek, 6. marca, so se v Zeleni hiši v Kobaridu zbrali partnerji projekta Zborzbirk in slikovno predstavili  zbirke štirih zbirateljev kulturne dediščine.  Gradivo Krajnikove zbirke iz Kobarida, Šavlijeve zbirke iz Idrskega ter Marcolove in Mazorove zbirke iz Breginja je že popisano in bo v sklopu projekta predstavljeno v knjižnem vodniku.

 

Projekt Zborzbirk je namenjen ovrednotenju krajevnih zbirk kulturne dediščine v obmejnem prostoru med Alpami in Krasom na slovenski in italijanski strani. Namen projekta je, da bi večinoma neznano, a izredno zanimivo kulturno dediščino s sodelovanjem zbiralcev, domačinov in strokovnjakov predstavili širši javnosti. V okviru projekta bodo zbirke popisane, katalogizirane in predstavljene v knjižnem vodniku, na zgibankah in na spletni strani. Prav tako je predvidena postavitev novih zbirk. Popisi predmetov bodo opremljeni z narečnimi nazivi in dopolnjeni s pripovednim izročilom. Restavrirani, digitalizirani in montirani bodo arhivski avdiovizualni posnetki, posnete bodo video predstavitve izbranih predmetov. Izbrane zbirke bodo opremljene kot informacijske točke. Ob tem pa projekt vključuje tudi izvedbo delavnic za zbiralce, domačine in strokovnjake.

 

V čezmejnem projektu sodelujejo Občine Kobarid, Kanal ob Soči in Brda, Bardo, Tipana in Podbonesec.  Ob tem pa projektu nudijo strokovno podporo še Univerza v Vidmu, Goriški muzej, Gornjesavski muzej z Jesenic, vodilni partner pa je ZRC SAZU, Raziskovalna postaja v Novi Gorici. Trajanje projekta je 30 mesecev, vreden pa je slab milijon evrov in bo zaključen predvidoma konec leta 2014.

 

Projekt ZBORZBIRK je sofinanciran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija 2007–2013 iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev.

Oglejte si tudi