Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
15°C
6°C
Oceni objavo

Predstavitev povezave med Kobaridom, Čedadom in beneškimi vasmi

V soboto, 23. junija, bo zaživela nova čezmejna avtobusna linija, ki bo vsako soboto do 1. septembra povezovala Čedad s Kobaridom in beneškimi vasmi ter omogočila ogled turističnih, kulturnih in naravnih znamenitosti na obeh straneh meje.  

Uspešno sodelovanje Občine Kobarid z Inštitutom za slovensko kulturo na področju kulturnega in zelenega turizma bo 23.junija obrodilo nove sadove. Avtobus Hop ON Hop OFF KOBARID, ki že od leta 2016 povezuje Kobarid s podeželjem, bo nadgradil avtobus BENEČIJA gor in dol, ki bo povezal Kobarid z Čedadom in beneškimi vasmi.

Predstavitev nove povezave je Inštitut za slovensko kulturo v okviru večjega projekta za turistično promocijo “Mi smo tu, tuka… izde… kle… tle”, ki ga je podprla tudi Dežela Furlanija-Julijska krajina, predstavila v soboto, 9. junija v muzeju SMO v Špetru.


Predsednik Inštituta za slovensko kulturo Giorgio Banchig je uvodoma povedal, da je projekt nastal v želji, da bi povezali Slovence v Benečiji in Posočju ter obenem omogočili obiskovalcem, da spoznajo kulturno in krajinsko bogastvo teh krajev, lokalno gastronomsko ponudbo in kmetijske proizvode. “Inštitut za slovensko kulturo torej s tem projektom krepi svoje delovanje na področju turistične promocije, vendar pa pri tem ne gre samo za turistično povezavo, saj je naš cilj obiskovalcem omogočiti stik z domačini, da se bodo lahko vživeli v krajevno kulturo in naravo”  je povedal Banchig. Marina Cernetig pa je izpostavila, da z “Alternativnimi povezavami z avtobusom Benečija gor in dol bomo omogočili obiskovalcem dostop do lokacij, ki niso tradicionalne turistične točke, zato so tudi izbrali izraz “alternativne”.

Župan Občine Kobarid Robert Kavčič se je zahvalil prijateljem iz Benečije za dobro sodelovanje na vseh področjih življenja in dela. »Pred nami so novi projekti, s katerimi bomo še nadgradili naše sodelovanje. Župani z obeh strani meje smo tik pred podpisom pobude oziroma t.i. dokumenta vzpostavitve čezmejnega "clustra"; Že dolga leta uspešno sodelujemo na področju kulture in turizma. Skupaj smo si prizadevali, da vzpostavitev nove linije med Kobaridom in Čedadom ter beneškimi vasmi uspe, saj povezava pomeni veliko pridobitev za obe strani. Verjamem, da bo  avtobus še tesneje povezal skupni prostor« je zadovoljen zaključil župan.

Avtobus BENEČIJA gor in dol se bo prvič podal na pot 23. junija, na isti dan kot Hop ON Hop OFF KOBARID, ki bo vozil po ustaljenem urniku in bo, tako kot pretekla leta, omogočal prevoz koles.

 

Oglejte si tudi