Logo MojaObčina.si

Kobarid

DANES
4°C
1°C
JUTRI
7°C
0°C
3341

Doživite preteklost naneseno čez trenutni pogled

Ustanova „Fundacija Poti miru v Posočju“ bo v prihodnjih dneh izdala prvo različico aplikacije za pametne telefone „Walk of Peace - Kobarid med 1. svetovno vojno“. Na voljo bo brezplačno v trgovinah App Store (iOS) in Google Play (Android) v slovenskem, italijanskem in angleškem jeziku. Aplikacija in promocijski film sta sofinancirana v sklopu projekta NETWORLD ( Networking in preserving the First World War multicultural heritage in the Danube countries«) iz Evropskih skladov (ERDF in IPA) EU Programa Interreg Danube. Vodilni partner je Posoški razvojni center iz Tolmina, Fundacija Poti miru pa je eden od 13 partnerjev iz devetih držav.

Aplikacija omogoča ogledovanje večpredstavnostnih vsebin (starih fotografij, 3D modelov, zvočnih in video posnetkov) s tehnologijo obogatene resničnosti (ang. augmented reality). Na ta način lahko uporabnik „skozi“ pametni telefon vidi naprimer stare fotografije z mest, kjer so bile izvorno posnete.

 

Uporaba aplikacije je karseda enostavna in ne zahteva predznanj. Uporabnik na zaslonu skozi kamero lahko sledi označenim petnajstim točkam v svoji okolici, na katerih so na ogled razne vsebine. Za orientacijo je na voljo tudi priročen zemljevid. Na točki, kjer je mogoč ogled določene vsebine, se na zaslonu pojavi slika, ki uporabniku pomaga usmeriti telefon v pravo smer. S pomočjo računalniškega vida se stare fotografije in druge vsebine kot kolaž zlepijo s sliko kamere in se izrisujejo v živo na zaslonu. Tako si lahko uporabnik ogleda vsebine, kot bi te bile kulise v prostoru. Ena izmed točk vsebuje tudi virtualno 3D maketo doline in okoliških gora z vrisano Potjo miru in znamenitosti. Med ostalimi vsebinami velja izpostaviti večplastne rekonstrukcije fotografij kobariškega trga med vojno, stari Napoleonov most čez Sočo in arhivski videoposnetek odprtja italijanske kostnice.

„Aplikacijo smo razvili z željo, da bi v spoznavanje Kobarida kot pomembnega zgodovinskega kraja in razmišljanje o vojni in miru vključili mlade. Kot inovativen pripomoček bo aplikacija koristila tudi vodnikom, ki vodijo različne skupine, seveda pa bo brezplačno dostopna vsem obiskovalcem Kobarida. Fotografije prikazujejo življenje vojakov med soško fronto. Izjema je film o obisku Mussolinija iz leta 1938 ob odprtju italijanske kostnice,“ pripoveduje Leon Četrtič iz Fundacije. 

 

„Ideja za aplikacijo se je porodila že leta 2011, vendar je trajalo kar nekaj časa, da je prišlo do realizacije. Med tem sem področje skrbno spremljal, tudi koncept smo s časom izpopolnili. Vesel sem, da je Fundacija (Poti miru v Posočju) zaupala v idejo in omogočila izvedbo. Zdi se mi pomembno, da ljudje uporabljajo sodobne načine komuniciranja tudi za ohranjanje stika s preteklostjo, sicer bo zgodovina vedno bolj odmaknjena. V oblikovalskem smislu je bil projekt svojevrsten izziv, saj se področje obogatene resničnosti še razvija, tu je veliko eksperimentiranja“ je zaključil oblikovalec Matic Leban. 

 

Trenutno aplikacija pokriva področje Kobarida z bližnjo okolico, vizija Fundacije in avtorjev pa je, da na tej isti platformi z vsebinami opremijo tudi druge lokacije in muzeje na prostem vzdolž Poti miru, ki poteka od Alp do Jadrana.

 

Fundacija Poti miru v Posočju 

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij