Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

Odprtje Nježne hiše z informacijsko točko v Jevščku

Nježna hiša z informacijsko točko je bila urejena v okviru čezmejnega projekta Kulturna dediščina v zbirkah med Alpami in Krasom – ZBORZBIRK. Projekt je namenjen ovrednotenju krajevnih zbirk kulturne dediščine v obmejnem prostoru, sofinanciran pa iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj in nacionalnih sredstev. Poleg Občine Kobarid sodelujejo Občine Kanal ob Soči in Brda, Bardo, Tipana in Podbonesec s strokovno podporo Univerze iz Vidma, Inštituta za slovensko kulturo, Goriškega muzeja Kromberk – Nova Gorica ter Gornjesavskega muzeja Jesenice, vodilni partner pa je Znanstvenoraziskovalni center SAZU.

 

V okviru projekta so bile popisane tudi zbirke štirih zbirateljev kulturne dediščine: Krajnikova zbirka iz Kobarida, Šavlijeva zbirka iz Idrskega ter Marcolova in Mazorova zbirka iz Breginja. Popisi predmetov so opremljeni z narečnimi nazivi in dopolnjeni s pripovednim izročilom. Restavrirani, digitalizirani in montirani so arhivski avdiovizualni posnetki, posnete so video predstavitve izbranih predmetov. Vse te zbirke so katalogizirane in predstavljene v knjižnem vodniku, na zgibankah in na spletni strani http://zborzbirk.zrc-sazu.si/. Finančna vrednost celotnega projekta Občine Kobarid znaša okoli 240.000 evrov, od tega se pričakuje slabih 120.000 evrov nepovratnih sredstev. 

 

Odprtje Nježne hiše z info točko bo v četrtek, 26. marca 2015, ob 13. uri. Vabljeni v Jevšček!

 

Pozdravnim  besedam župana Roberta Kavčiča  bo sledila predstavitev projekta, ki ga bosta predstavili Andrejka Ščukovt, konservatorska svetovalka Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovnije, Območna enota Nova Gorica in arhitektka Jasmina Šavli Lapanja. Obiskovalcem bo zgodbo Pepe Nježne pobliže predstavila Katja Roš, predsednica KS Livek. Za konec pa bomo prisluhnili domačemu pesniku Leopoldu Šekliju, ki bo prebral svojo pesem Vojakova Nevesta, ki jo je posvetil prav Pepi Nježni. 

 

 

Oglejte si tudi