Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
6°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

4. MIDO - miganje za zdrave dojke

Leta 2014 ustanovljeno Društvo proti raku dojk Posočje že četrto leto organizira MIDO- miganje za zdrave dojke. Namen dobrodelne prireditve je zabavno druženje žensk vseh starosti in miganje za zdravje - torej celostni pristop za dušo in telo. Vodene vadbe so različnih stopenj zahtevnosti, tako da vsaka lahko najde kaj primernega sebi - od meditacije, joge, funkcionalne vadbe pa do intenzivnih vaj za moč, aerobike in pilatesa.

Letos smo tudi nekoliko bolj plesno usmerjeni, tako da zaplešemo tudi INTINITI ples čuječnosti ter polinezijski ples ORI TAHITI. Preizkušali se bomo tudi v različnih zvrsteh glasbe in ponudili gibanje podprto z različnimi ritmi. Med nami bodo tokrat tudi medijsko prepoznani vaditelji Resetworkouta, ki združuje idejo gibanja in druženja, kar skuša Mido že vsa leta ponuditi. Vse vadbe dobrodelno pripravijo akterji Posočja z namenom, da res vsaka najde sebi primerno vadbo. Samo kar delamo z veseljem lahko delamo na dolgi rok…

50% raka dojk je mogoče preprečiti z zdravim slogom življenja, če začnemo v srednjih letih in 68% če začnemo v otroštvu- pri tem ima gibanje zelo pomembno vlogo(redno intenzivno gibanje zmanjša za 25%, pri že zdravljenih bolnicah zmanjšuje možnost ponovitve).

Če pa vadbe na glavnem odru ne bi ustrezale, potekajo v spremljavi analiza telesne mase z tehtnico Tanita, zdravljenje z Access Barsi, svetovanje z bioresonanco, Bownova terapija, ter pregledi položaja atlasa. Mogoča bo aroma masaža rok, poleg tega pa bodo manikuro v roza barvi jin/janga izvajale pridne kozmetičarke Posočja. Tako obsežno dogajanje, da je kar težko vse našteti, bo potekalo v soboto 17. 11. 2018 v Športni dvorani Tolmin od 15. do 20. ure.

Lansko leto je bila rdeča nit prireditve povezovanje, prepletanje in so  zaradi tega frizerke Posočje  pletle kitke. Letos bomo v sebi prepoznavale jin/jang. Prepletale in povezovale bomo svetlobo in temo, bolezen in zdravje- kajti vse to je znotraj nas. Na gugalnici bosta prireditev vodili Tina Fratina Žagar in Suzana Brešan, jo uravnovešale kot počneta že vsa 4 leta. Spremljala nas bo tudi naša maskota breskvica, ki včasih v sebi nosi tudi temačno plat-črva. 


Na kar smo res ponosni, pa je naša  ambasadorka. Lucija Mlinarič je oseba, ki razsvetli prostor in je vzor vztrajnosti in poguma. Njena pot borbe za zdravje je lahko samo zgled za vse nas.

Zbrani dobrodelni prispevki bodo omogočili brezplačne UZ preiskave dojk ženskam med 25 in 50 letom starosti (starostno obdobje, kjer še ni organiziranega presejanja, ženske pa že zbolevajo). UZ dojk bo po predhodnih prijavah udeleženk prireditve organiziran kasneje, izvajala pa ga bo Metka Šavli, dr.med, spec.rtg.

Sicer osnovno poslanstvo Društva proti raku dojk Posočje - torej osveščanje glede dejavnikov tveganja, kako prepoznati bolezen, širimo naprej v obliki delavnic. Omogočamo tudi posvet z ginekologinjo glede same bolezni in s prostovoljkami  z  izmenjavo izkušenj. Aktiven je tudi sklad z enkratno finančno pomočjo za obolele z rakom dojk.

Zaživela je skupina za samopomoč. Ozdravljene žene izmenjujejo izkušnje, so podpora obolelim, pridobivajo nova znanja v delavnicah in skrbijo za zdravje duše in telesa. V letošnjem letu je vodenje Društva od predhodnice Dorice Batistuta prevzela Barbara Klinkon

2018 je plodno leto za Društvo - pridobili smo status humanitarne organizacije, ki ga je podelilo Ministrstvo za zdravje.

Društvo proti raku dojk Posočje

Oglejte si tudi