Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

POOSTREN NADZOR NAD PREKORAČITVAMI HITROSTI V CESTNEM PROMETU IN VOZNIKI ENOSLEDNIH MOTORNIH VOZIL

Policisti PP Bovec bodo v času med 7. 4.2014 in 20. 4. 2014 izvajali poostren nadzor nad prekoračitvami hitrosti v cestnem prometu in v času med 21. 4. 2014 in 25. 4. 2014 poostren nadzor nad vozniki enoslednih motornih vozil.

 

Motoristi so ena izmed najbolj ogroženih skupin udeležencev v cestnem prometu, saj je tveganje za smrt pri vožnji z motornim kolesom 40 krat večje kot pri vožnji z osebnim avtomobilom. Eden najpomembnejših dejavnikov varnosti voznikov motornih koles in drugih dvokoles je vidnost, zato tudi v okviru letošnje akcije opozarjamo "Ne spreglej!" Vozniki motornih koles se morajo zavedati, da so v prometu manj vidni, in  zlasti v spomladanskem času vozniki niso navajeni, da dvakrat preverijo, da ne bi spregledali zelo majhne silhuete, motornega kolesa in njegovega voznika. Za svojo varnost lahko poskrbijo tudi tako, da so bolj vidni, da zelo jasno sporočijo, kaj nameravajo narediti in da upoštevajo omejitve hitrosti, saj drugi udeleženci v prometu ocenjujejo prometne razmere na podlagi pričakovanih hitrosti drugih udeležencev.

 

Nasveti za večjo varnost motoristov:
 - motoristom svetujemo izjemno previdnost in strpnost v prometu,
- prilagodite hitrost vožnje razmeram na cesti,
- vedno uporabljajte zaščitno čelado in drugo zaščitno opremo (rokavice, jakna, čevlji),
- poskrbite za svoji vidnost – uporabite odsevni jopič, imejte prižgane luči,
- nikoli ne vozite pod vplivom (alkohola ali drugih psihoaktivnih snovi, na motorju ste še bolj ranljivi),
- spomladi je asfaltna površina še vedno hladna in ne omogoča optimalne oprijemljivosti pnevmatik, zato je dodatna previdna vožnja nujna. Poleg tega je zaradi zime na vozišču veliko udarnih jam in veliko peska od zimskega posipa,
-  spomladi vam  svetujemo osvežitveno kondisijsko vožnjo,  vožnjo prilagodite svojim sposobnostim obvladovanja motorja, ki najverjetneje niso na ravni lanske jeseni,
- na pot se odpravite spočiti, pred vsako vožnjo pa preverite stanje vašega jeklenega konjička ali kolesa, 
- vsi moramo pravočasno predvideti ravnanje drugih udeležencev v cestnem prometu in pričakovati tudi nenavadne situacije, na katere moramo hitro odreagirati. Zaradi morebitnega zaviranja voznika pred vami, obdržite ustrezno varnostno razdaljo.

Oglejte si tudi