Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
2°C
Oceni objavo

Minister za kulturo: V kulturnem turizmu je velik potencial Posočja

Kultura in z njo povezane vsebine so v Posočju pomemben del vsakdanjika in vse pomembnejši del turistične ponudbe, kar je na delovnem obisku v Tolminu in Kobaridu posebej poudaril tudi minister za kulturo mag. Zoran Poznič in s tem podčrtal usmeritev v tej gospodarski panogi, ki jo bo treba negovati – tudi ob podpori države. 

 

Minister se je s svojo delegacijo, v kateri je tudi vodja Sektorja za nepremično dediščino Silvester Gaberšček, najprej sestal z župani Občin Tolmin, Kobarid in Bovec; Urošem Brežanom, Markom Matajurcem in Valterjem Mlekužem, zatem pa je v Tolminskem muzeju sledilo srečanje s predstavniki posoških ter zamejskih zavodov in organizacij s področja kulture, ki so se ga ob treh županih udeležili državni svetnik Bojan Režun, podžupan Občine Tolmin Tomaž Štenkler, direktorica Tolminskega muzeja mag. Damjana Fortunat Černilogar, direktor Kobariškega muzeja mag. Martin Šolar, direktorica Fundacije Poti miru v Posočju Maša Klavora, direktor Zavoda za turizem Dolina Soče Janko Humar, v. d. direktorice Knjižnice Cirila Kosmača Tolmin Jerneja Berginc, Špela Mrak iz Zavoda za kulturo, šport in mladino Občine Tolmin, Silva Seljak, vodja tolminske območne izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti, Ana Drašček iz Zavoda Sajeta, predsednica Slovenske kulturno gospodarske zveze za Videmsko pokrajino Luigia Negro, podpredsednik Inštituta za slovensko kulturo iz Špetra Giorgio Bankič in Jole Namor, predsednica Kulturnega društva Ivan Trinko.     

 

Minister je prisotnim uvodoma predstavil aktualne načrte ministrstva, usmerjene v zagotavljanje sredstev za financiranje projektov, ki bodo na podlagi novih tehnologij posvečeni revitalizaciji kulturne dediščine in njenemu povezovanju s kulturnim turizmom. V sodelovanju s Službo vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko nameravajo v prihodnje zagotoviti okoli 60 milijonov za kreativne projekte, ki bodo posvečeni uporabi najmodernejše tehnologije na področju kulturne dediščine. V ta namen nameravajo s pomočjo strokovnjakov ponuditi tudi izobraževanja za udeležence na teh projektih, katerih poglavitni cilj je kreacija le-teh, ki bodo temeljili na novih načinih promocije, interpretacije, prezentacije in digitalizacije snovne in nesnovne kulturne dediščine, po principu družbe 5.0., ki temelji na kreativnosti in novih idejah. Minister Poznič je prisotne pozval, naj kandidirajo za ta sredstva, ki bodo predvidoma na voljo že letos jeseni, saj Posočje po njegovem mnenju premore ogromen potencial, tudi v smislu ustvarjanja novih, tržno zanimivih produktov kulturnega turizma, ki bodo lahko v prihodnje tudi na temelju sonaravnosti in trajnosti ostali del ponudbe Doline Soče. Omenil je tudi prizadevanja za revitalizacijo Bohinjske proge, pri čemer nameravajo občine, ki ležijo ob progi povezati v poseben konzorcij, v Novi Gorici pa naj bi po novem zaživel tudi Železničarski muzej.

 

V nadaljevanju je minister Poznič prisluhnil kratkim predstavitvam predstavnikov kulturnih zavodov in institucij, ki so mu podrobneje orisali svoje dosežke in izzive. Izpostavljena je bila kadrovska podhranjenost Tolminskega muzeja in tolminske območne izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti ter prizadevanja za izgradnjo 2. faze Knjižnice Cirila Kosmača Tolmin. Ob koncu je minister Poznič z zadovoljstvom in navdušenjem ovrednotil prizadevanja vseh, ki se v Posočju ukvarjajo s kulturo in poudaril njihov izjemno dragocen doprinos za kulturno in narodno zavest na tem območju. Obisk v Tolminu je minister zaključil z ogledom zbirk Tolminskega muzeja, zatem pa je pot nadaljeval še v Kobarid, kjer si je skupaj s predstavniki Kobariškega muzeja, Fundacije Poti Miru in župana Občine Kobarid Marka Matajurca ogledal Kobariški muzej.

 

Direktor muzeja Martin Šolar mu je podrobno predstavil dejavnost, zgodovino in usmeritve muzeja ter cilje, h katerim stremijo v prihodnje, posebej ga je navdušila osrednja muzejska maketa, ki predstavlja simulacijo odločilnih soških bitk in je tehnično in informacijsko izredno delo. Pogovor je stekel v smeri nadaljnih načrtov muzeja in njegovih upravljalcev ter možnosti, ki se odpirajo na državnem področju za podporo kulturnemu razvoju in posameznim projektom. Župan Občine Kobarid Marko Matajurc mu je pri tem predstavil željo, da bi nadgradili ponudbo Kobariške zgodovinske poti, ki obsega obisk muzeja in slapa Kozjak z ureditvijo Tonecovega gradu, ki v zadnjih letih stagnira, a obenem skriva izjemno kulturno-zgodovinsko zgodb. »To so zgodbe, v katere je vredno vlagati in prisotnim vsekakor svetujem, da že letos pripravijo načrt ureditve ter kandidirajo za državna sredstva, ki bodo na voljo od jeseni. Podporo države vsekakor imate,« je poudaril minister mag. Zoran Poznič.

 

 

 

Oglejte si tudi