Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
1°C
SOB.
18°C
6°C
Oceni objavo

Razstava Kobariškega muzeja v Moskvi

Na predlog bivše veleposlanice Republike Slovenije v Ruski federaciji Ade Filip Slivnik je Kobariški muzej v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo v lanskem novembru sprejel pobudo za postavitev razstave v Moskvi. Razstava bo vabila na letošnjo slovesnost ob 100 letnici Ruske kapelice pod Vršičem. Odprtje razstave hkrati sovpada tudi s 25 letnico samostojnosti Slovenije in Ruske federacije.

Prvi del razstave je del razstave » Velika vojna v Krnskem pogorju«, ki je že gostovala na najimenitnejših lokacijah v številnih evropskih prestolnicah, med drugim v Rimu, Parizu, Londonu, Budimpešti, Strasbourgu, na Dunaju in drugod. Drugi del razstave z naslovom »Sinovi Rusije v Julijskih Alpah« govori o ruskih vojnih ujetnikih na soški fronti, še posebej o tragičnih dogodkih v marcu 1916 pri gradnji ceste čez prelaz Vršič, ko so snežni plazovi vzeli življenja mnogim ruskim vojakom. Preživeli so pod Vršičem še v istem letu zgradili cerkvico v spomin na umrle tovariše. Obnovljena spominska kapelica spominja na ta dogodek še danes, še več, postala je mesto vsakoletnega srečevanja najvišjih predstavnikov Republike Slovenije in Ruske Federacije zadnjo nedeljo v mesecu juliju.

Razstava bo gostovala v Muzeju moderne zgodovine Rusije na Aveniji Tverskega, ki vodi na Rdeči trg. Odprl jo bo minister za zunanje zadeve RS Karl Erjavec. Razstavo spremlja obširen katalog na 76 straneh. Njegov izid so omogočili sponzorji, in sicer Krka iz Novega mesta, Slovenska turistična organizacija, LTO Sotočje in LTO Bovec, Občina Kobarid, Društvo Slovenija Rusija in Iskratel.
Ker gre za obsežen projekt, je obsežno pomoč poleg Ministrstva za kulturo nudilo še Ministrstvo za zunanje zadeve, še posebej Veleposlaništvo RS v Moskvi. Slednje je poleg ostalega poskrbelo tudi za prevode besedil na razstavi in v katalogu v ruski jezik. Avtor razstave in kataloga je muzejski kustos Željko Cimprič.

Kot je že znano, se bo letošnje slovesnosti pri Ruski kapelici pod Vršičem  na povabilo predsednika RS udeležil tudi predsednik Ruske federacije Vladimir Putin. Razstava bo v Moskvi odprta od 14. junija do 14. julija, od 22. julija do konca avgusta pa si jo bo lahko slovenska in ostala javnost lahko ogledala v Planinskem muzeju v Mojstrani.

Kobariški muzej 

Oglejte si tudi