Logo MojaObčina.si

Kobarid

DANES
8°C
6°C
JUTRI
5°C
1°C
Deli
3411

Praznovanje dneva državnosti

Praznovanje dneva državnosti v Posočju letos s protestantskim vodilom in zamejskim pridihom.

Občine Kobarid, Bovec, Tolmin in Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo (OZVVS) Gornje Posočje ter Društvo veteranov Sever Severne Primorske, pododbor Tolmin vsako leto praznik dan državnosti obeležujejo skupaj, osrednjo slovesnost pa vsakič gosti ena od posoških občin. Letošnje praznovanje dneva državnosti se je odvijalo 23. junija v kobariškem Kulturnem domu z glavnim vodilom protestantizma ˝stati in obstati˝. 

Uvodoma je zbrane v imenu vseh treh posoških županov pozdravil in nagovoril župan Občine Kobarid Robert Kavčič. V svojem nagovoru je  poudaril pomen domovine, Slovencev na obeh straneh meje, pomen sodelovanja, enotnosti in zaupanja ter zbrane ob prazniku pozval, naj bodo ponosni na slovenski jezik in domovino ter jim ob tej priložnosti čestital. 
Predsednik OZVVS Gornje Posočje Metod Ciril Leban je spregovoril v imenu obeh veteranskih organizacij. Vezano na rdečo nit slovesnosti je zbrane pozval, naj bodo ponosni na pomembne ljudi iz naše zgodovine, ki so nam dali slovenski jezik in ga povzdignili ob bok jezikov drugih velikih narodov.

Slavnostno besedo je zbranim namenil zamejski publicist in zgodovinar Giorgio Banchig. Prelomnega dogajanja se je spominjal »V tistih dneh (osamosvojitvene vojne, op. a.) smo trepetali za vas in iz ure v uro sledili razvoju dogodkov po radiu in televiziji. Kadar smo prihajali na obisk k sorodnikom, prijateljem in znancem, smo morali preko zaprek z debli, ki so bile postavljene na cestah ... In ko smo na prehodih Robič, Livek, Robidišče in končno tudi na prehodu Učja na mestu, kjer so prej stali graničarji, zagledali vojake teritorialne obrambe, slovensko zastavo in nove table z napisom Republika Slovenija, nam je poskočilo srce, saj smo razumeli, da se je nepovratni proces dopolnil – slovenski narod je po več kot tisoč letih prišel do svoje svobodne, suverene in samostojne države.« 

Po njegovem je naša dolžnost spominjati se oseb, ki so se žrtvovale in prispevale k uspehu te plemenite pustolovščine, obenem pa je naša naloga »posredovati mladim generacijam ideale, vrednote in temelje, ki so vas spodbudili k boju s pomočjo idej, z močjo razuma in, ko ni bilo več druge poti, tudi z orožjem, da bi uveljavili sveto pravico slovenskega naroda do svobodne in neodvisne države«. Kot je še dejal, je dobro, da so veterani osamosvojitvene vojne in drugi vključeni v ta proces takratne dogodke podrobno zapisali, s čimer so kasnejšim rodovom posredovali močno motivacijo svoje izbire. Pretekli spomin po njegovem tako »ni ostal le preprost spisek dogodkov, pač pa je segel v izvor tistega širokega miselnega toka, ki je pretresel slovenski narod in ga postavil v središče svetovne kronike zaradi vztrajnosti, s katero se je narod uprl nasilju, zaradi močnega odpora, zaradi evropskih kulturnih korenin in volje, da bi končno sam postal protagonist svoje zgodovine«

Kulturni program slovesnosti so sooblikovali učenci OŠ Simona Gregorčiča Kobarid, Vid Uršič in Aljaž Mašera in mladinski pevski zbor z zborovodkinjo Marjetko Rakušček in korepetitorko Auroro Calvet, dijak Gimnazije Tolmin Timen Križnič, Bardski oktet in Mali lujerji pod vodstvom Davida Klodiča, folklorna skupina Dvojezične šole Pavla Petričiča iz Špetra pod vodstvom Daniele Lauretig ter kobariški kantavtor Borut Skočir s kapslni.

Praznovanje dneva državnosti se je zaključilo ob prijetnem druženju Slovencev z obeh strani meje. Prihodnje leto bo osrednjo posoško prireditev ob dnevu državnosti gostila občina Bovec.

Vabljeni k ogledu fotograafij. Več fotografij bomo objavili v prihodnjih dneh. 

Foto: Foto Červ

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij