Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Zlato priznanje Bojanu Lubaju

Velika črta je naslov tematskih razstav, ki jih je za sezono 2017/2018 razpisal Javni sklad RS za kulturne dejavnosti.

Janez Zalaznik, akademski slikar, grafični oblikovalec, pedagog, publicist in avtor priročnikov s področja umetnosti, si je ogledal selekcionirane regijske razstave, ki so jih organizirale koordinacije JSKD Celje, Dolenjska, Bela krajina, Posavje, Gorenjska, Južna Primorska, Koroška, Maribor, Osrednja Slovenija, Pomurje, Ptuj in Severna Primorska. Za državno tematsko razstavo je izbral dela 45 avtorjev.

Odločitev za ukvarjanje s črto se je zdela kot povratek k osnovam, k izhodišču vsakega likovnega snovanja, sprejemljiva in prijazna do vsakega likovnika. Pa vendar imajo nekateri ljubitelji s tem težave. Mentorji vedno znova poudarjajo, da je črta najbolj pristen, enkraten zapis, hkrati pa je temelj, osnova, na katerem lahko likovno podobo nadgradimo z barvami in oblikami ali preoblikujemo materiale. Ljubiteljski likovniki se temu pristopu takoj uprejo z zahtevami po takojšnjem vstopu v svet barv in čopičev.

Regijska razstava JSKD Ptuj je bila v Dvorcu Sternthal. Po pregledu vseh regijskih razstav je selektor državne razstave izluščil petinštirideset del, ki so v treh kategorijah, po katerih jih je ocenjeval, dosegle najvišje ocene. Te kategorije so ustreznost, kakovost in izvirnost. Ptujski JSRS je zastopal naš ljubiteljski likovnik Bojan Lubaj, katerega delo je bilo izbrano med petinštiridesetimi ustvarjalci in razstavljeno na državni razstavi in za katerega je Bojan prejel zlato priznanje. Čestitamo!
»Čeprav ima slika Bojana Lubaja nevtralen naslov Debela črta, je tudi v njeni neposredni učinkovitosti nekaj brutalnega – par drobnih sledi rdeče, ki zaplavajo po pretežno črno-beli površini, ta vtis še poudari. Zmes udarnega zamaha s čopičem in bolj »staccato« zarisanih potez z grafitom ustvari učinkovito kompozicijo, ki gledalca prevzame, še preden prešteje do deset.« Tako je zapisal selektor državne razstave Janez Zalaznik.

Bojan Lubaj je član in pobudnik likovne sekcije DPD Svoboda Kidričevo od leta 2000, ko je sekcija nastala. Vsako leto se udeleži likovne kolonije. Njegova dela so nekaj posebnega, svojskega in zelo radi ga primerjamo z Galebom Jonatanom Livingstonom, ki pravi: «Večina galebov se ne potrudi, da bi se naučila kaj več kot najpreprostejše o letenju. Za večino galebov ni pomembno leteti, temveč jesti. Temu galebu pa ni bilo pomembno jesti, temveč leteti. Bolj kot vse drugo na svetu je Jonatan Livingston ljubil letenje.« Tudi Bojanu ni pomembno likovno izražanje samo, temveč vedno išče nove in nove izzive. Vedno se izraža na svoj kreativni način – o naravi, o ljudeh, o energiji, o kulturni dediščini. V društvu smo zelo ponosni nanj in na njegovo delo, cenimo ga in občudujemo.

Bojan, iskrena hvala, da deliš svoje uspehe z nami, da si del nas in ostajaš z nami!

Majda Vodušek Klemenčič,
predsednica DPD Svoboda Kidričevo
Fotografije: Arhiv društva

 

Oglejte si tudi