Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
6°C
SOB.
24°C
9°C
Oceni objavo

Sveta maša za žrtve šterntalskega taborišča

Že pred časom je gospod Anton Pačnik, duhovnik župnije Svete družine v Zvezdni dolini, prejel pisma, da opravi žalni obred na grobišču v Kidričevem za vse žrtve vojnega in povojnega obdobja taborišča Šterntal.

Prvo pismo smo prejeli od Republike Slovenije: »Komisija Vlade Republike Slovenije za reševanje vprašanj prikritih grobišč je na sprejemu pri ljubljanskem nadškofu msgr. Stanislavu Zoretu OFM dne 12. 6. 2017 predstavila svoje delo. Komisija je ob tem predlagala, da grobišča, ki so že bila urejena, blagoslovijo župniki župnij, na območju katerih se ta grobišča nahajajo …« (Ministrstvo za gospodarski razvoj – Franc Stanovnik – tajnik komisije)

Drugo pismo pa je bilo od Nadškofije Maribor: »Rad bi vas seznanil s predlogom Komisije Vlade Republike Slovenije za reševanje vprašanj prikritih grobišč, ki vabi, da se na območjih, kjer se nahajajo grobišča, opravi primeren žalni obred z blagoslovom. Pomislite, kako in kdaj bi bilo primerno to pobožnost izvesti v vašem kraju …« (Franček – Francesco Bertolini – voditelj pastoralne službe)

 

Gospod župnik se je odpravil na omenjeni kraj. Grobišče je zaznamovano s tablo s tremi križi v smeri iz Lovrenca na Dravskem polju proti Kidričevemu. Je nasproti nekdanje pošte, sedaj Industrijsko naselje 1. Tabla nakazuje pot do grobišča in po približno 50 metrih hoje po potki dospemo do zaznamovanih grobišč. Najdemo pet zaznamovanih grobov, kategoriziranih kot jama – podatki o prikritih vojnih grobiščih, vzeti iz Evidence prikritih vojnih grobišč, ki jo je pripravil prof. dr. Mitja Ferenc.


Odločitev je padla. Verniki bomo za pokojne molili, pri grobovih v gozdu bo župnik daroval sveto mašo in nato blagoslovil grobove.

V župniji Kidričevo smo v ta namen izdali zgibanko, s pomočjo katere smo prenekaterega Kidričana presenetili, saj o omenjenem in zaznamovanem grobišču nismo vedeli ničesar.

Nekaj zgibank je gospod župnik razdelil tudi vernikom v Kungoti, nekaj jih je poslal gospodu Karlu Pavliču, župniku v Lovrencu na Dravskem polju, in dekanu Marjanu Feslu ter obvestil tudi župana občine Kidričevo, gospoda Antona Leskovarja.


Na dan 2. novembra, to je na dan vernih rajnih, je zjutraj ob 8. uri gospod Anton Pačnik daroval sveto mašo v naši podružnici, kapeli Sv. družine na starem vojaškem pokopališču, in ob 10. uri na grobišču Šterntal 2.

Župljani Kidričevega in kar nekaj tudi od drugod smo se mu pridružili v gozdičku.

Pridružili so se nam še: profesor Janez Janžekovič in člana Zgodovinskega društva Kidričevo gospod Rajko Topolovec ter gospod Vlado Meglič, ki je vse dogajanje zabeležil s kamero.

Z gospodom Pačnikom je somaševal gospod Karel Pavlič iz Lovrenca, ki nas je že v uvodni besedi »prebudil« z grozljivimi podatki o grobovih in človeških posmrtnih ostankih, katerih imen ne poznamo, in pa z imeni, za katere ne vemo, kje so njihovi grobovi.

Ob zaključku svete daritve sta oba župnika blagoslovila vse zaznamovane in sondirane grobove.

Po končani maši sta nam grozote šterntalskega taborišča v besedi predstavila še gospod Rajko Topolovec in nato še profesor Janez Janžekovič.


Hvala vsem, ki ste se nam pridružili pri maši in prošnjah Njemu, ki briše solze z naših oči, ki je luč in naša tolažba, je naš mir in večna sreča za umrle.

Oglejte si tudi