Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Šterntalski križev pot

Mrzli Šterntalski križev pot

Na Slovenskem je Kidričevo vedno bolj prepoznavno tudi po Šterntalskem križevem potu, ki ga župnija Svete družine v Kidričevem pripravlja na vsako tiho nedeljo – nedeljo pred cvetno nedeljo. Letos je slovesnost vodil msgr. Franci Trstenjak, glavni urednik Radia Ognjišče.

Šterntalski križev pot je v narečju sestavil p. Janez Šamperl, doma iz Spuhlje, iz pričevanj ujetnikov, ki so preživeli šterntalsko taborišče.

Ker je besedilo precej kruto, ga oplemenitijo mladinci, letos pripravniki na sveto birmo, s kratko predstavo posamezne postaje. Mladi, oblečeni v rimske vojake in jokajoče žene v oblekah iz teh starih časov, so spremljali Kristusa in ga pribili – privezali na križ. Letos je Kristusa izredno doživeto zaigral Rok Kundih.

Kljub izrazito mrzlemu vremenu se je križevega pota udeležilo veliko ljudi. Po končanem obredu je Župnijski svet pogostil vse navzoče z obloženimi kruhki, toplim čajem in kuhanim vinom, vse nastopajoče pa z mini picami ter brezalkoholnimi pijačami.

Naš kraj bo vedno bolj vabil turiste, ki bodo želeli več slišati o tej preteklosti in si morda ogledati tudi zamolčana grobišča. V to kruto zgodovino povojnega časa današnji Kidričani nismo vpleteni, z njo nimamo povezave. Ali smo pripravljeni na promocijo našega kraja tudi s tem, da za pokojne molimo, jim ne glede na politično prepričanje zaželimo mir in večni pokoj? Vse turiste pa prijazno sprejmemo.


AP

Oglejte si tudi