Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
12°C
JUTRI
16°C
8°C
Oceni objavo

Zaključna ekskurzija drugošolcev in tretješolcev OŠ Cirkovce

V četrtek, 22. 6. 2023, smo se z učenci drugega in tretjega razreda odpravili na zaključno ekskurzijo. Naš cilj je bilo Ančnikovo gradišče na Pohorju, kjer smo doživeli utrip pastirčkovega dne.
Z avtobusom smo se odpeljali do Slovenske Bistrice, kjer se nam je pridružila pastirica Mica, ki nas je vodila do cilja. Del poti do Ančnikovega gradišča smo morali premagati peš. Že iz daljave smo zaslišali vriskanje pastirjev, ki so se igrali na pašniku in nas nestrpno pričakovali. Tri ure so se družili z nami in nas zabavali.

V pastirskem dnevu smo skupaj s pastirji spoznali, kako slastna so jabolka, pečena na odprtem ognju. Jabolka smo nataknili na palice in jih spekli, nato pa jih olupili in pojedli. Na pašniku smo se igrali pastirske igre ali »pastirske tümarije«. Bili smo bosi. Izdelali smo vsak svoj pastirski klobuk iz klobučevine in ga okrasili s travniškimi cvetlicami, ki smo jih nabrali sami. Pred slovesom smo pojedli še sveže pečen krompir z žerjavice. Kupili smo piščalke, izdelane iz lesa, ter se poslovili z zahvalo in glasnim žvižganjem.

Na poti domov smo se ustavili v Slovenski Bistrici in si privoščili sladoled. Osvežitev z njim nam je zelo prijala.

 

Suzana Menoni - Planinšek

Metka Kaiser

Oglejte si tudi