Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

TEHNIŠKI DAN

TEHNIŠKI DAN V TEHNIŠKEM MUZEJU BISTRA

 

V četrtek, 15.9.2016, smo si učenci šestih, sedmih in osmih razredov ogledali Tehniški muzej Bistra na Vrhniki.

Ob sedmih zjutraj smo sedli na avtobus in se odpeljali. Po slabih treh urah vožnje smo končno prispeli na cilj. Najprej smo se okrepčali z malico. Razdelili smo se v skupine in pričeli z ogledom muzeja. Vsak razred si je ogledal drugi del muzeja.

Sedmi razred si je na začetku ogledal nekaj kmečkih in delavskih strojev, med njim tudi lokomobilo in furnirnico, ki je delovala s pomočjo vodnega kolesa. Nato smo se odpravili na ogled vozil nekdanjega jugoslovanskega predsednika Josipa Broza Tita. Ta del ogleda mi je bil zelo zanimiv. Nekaj teh avtomobilov so Titu podarili Slovenci. Videli smo tudi obrambna vozila. Eno izmed njih je imelo sedem centimetrov debela stekla. Napotili smo se proti delu muzeja, kjer smo si ogledali razvoj koles. Najbolj zanimiva so mi bila kolesa, ki so imela eno kolo večjo od drugega. Ogledali smo si tudi različne motorje. Nato smo šli proti delu muzeja, kjer so razstavljeni starejši avtomobili in avtobus. Med temi prevoznimi sredstvi je verjetno veliko starodobnikov.

Končali smo z ogledom in se napotili v delavnico, kjer smo se razdelili v skupine po pet učencev. S skupnimi močmi smo izdelali solarni kuhalnik, v katerem bi si lahko s pomočjo črne posode in stekla pripravili hrano. Ker izdelava ni bila preveč zapletena, smo izdelek vsi dokaj hitro končali.

Poslovili smo se od vodičke, se napotili proti avtobusu in se odpeljali domov. Tako se je končal zanimiv in poučen tehniški dan.

EVA ŽUNKOVIČ, 7. B

Oglejte si tudi