JUTRI
22°C
15°C
SRE.
23°C
14°C
Oceni objavo

Poziv k miru Generalni skupščini Združenih narodov

Ministrstvo za zunanje zadeve in Mladinski svet Slovenije sta pripravila videa mladih, ki so bili poslani na OZN za posebno pobudo z naslovom Voices of Youth – Time Capsule, v njih pa sodelujeta Tadej Maver Guštin in Sanja Goljevšček. Gre za pobudo, s katero želi predsednik Generalne skupščine zagotoviti dodatno priložnost za glas mladih pri delu OZN ter obelodaniti njihove upe in pričakovanja za prihodnost, ki si jo želijo. Gre za zbirko video sporočil mladih, starih od 8 do 15 let, ki bo zapečatena in bo ponovno odprta ob stoti obletnici ustanovitve OZN.

Iz občine Kidričevo je sporočilo v New York poslala dvanajstletna Sanja Goljevšček, ki prihaja iz Starošinc in si je zaželela, da bi se ljudje v prihodnjih letih začeli zavedati, da vse temelji na medsebojnih odnosih, komunikaciji in zaupanju. Njena želja za svet v letu 2045 je, da bi se prepiri rešili s pogovorom, pri čemer je poudarila, da se teh veščin naučimo tam, kjer jih najmanj pričakujemo. Svoj nagovor je zaključila tako, da je naslovnike vprašala: »Ali bomo zmogli?«

Morda je do leta 2045 še veliko časa, pa vendar je Sanja s svojim nagovorom dokazala, da so vsem generacijam skupne enake vrednote: mir, vzajemno spoštovanje in predvsem iskanje dialoga. Kakšen bo svet čez več kot dvajset let si ne upa nihče napovedati, saj si teh dogodkov, v katerih živimo danes, nismo predstavljali niti pred pol leta. Edino, kar nam preostane, je, da stopimo skupaj in poskrbimo za naš planet: da bo čist, da bomo v njem vsi živeli enakopravno in predvsem, da bo na svetu vladal mir. S tem bomo našim zanamcem, ki bodo živeli v letu 2045, ustvarili lepo prihodnost. Kot mladinski delegat Republike Slovenije pri Združenih narodih dnevno srečujem nove ljudi s celega sveta. Priznam pa, da sem bil izredno vesel in ponosen, ko je Sanja brez odlašanja pristala na to, da nagovori prihodnost. S tako močnim in zrelim sporočilom, ki že nedvomno odmeva povsod po svetu in bo še bolj odmevalo, ko bodo leta 2045 odprli časovno kapsulo.

Sanja je dokazala, da lahko prebivalci naše občine ves svet opozorimo o problemih in tako sodelujemo pri kreiranju ne samo občinske in državne, ampak tudi svetovne prihodnosti. Ob takšni zagnanosti, pripravljenosti pomagati drug drugemu in predvsem srčnosti si upam trditi, da je danes Sanja posnela sporočilo Generalni skupčini Združenih narodov, do leta 2045 pa bo zagotovo pomagala svoje sporočilo tudi uresničiti. 

Žiga Ciglarič,

mladinski delegat Republike Slovenije pri Združenih Narodih

Oglejte si tudi