Logo MojaObčina.si

Kidričevo

DANES
1°C
-4°C
JUTRI
3°C
-1°C
Deli
4391

Osrednja prireditev ob 20. jubilejnem prazniku občine Kidričevo in dnevu državnosti

Letos so udeleženci prireditve v znak složnosti, vztrajnosti in pripadnosti občini Kidričevo prejeli 1. spominski kovanec »sternthal«.

Praznik občine Kidričevo je bil to leto še posebej slovesen, saj je 26. rojstni dan praznovala tudi naša domovina Slovenija. 26 let je minilo od zgodovinskega sprejema Deklaracije o neodvisnosti in Temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije. 25. junija 1991 je bila slovesno razglašena samostojnost.

Praznik občine je priložnost za pregled dogajanja v lokalni skupnosti, priložnost, ko se spomnimo dogodkov in dosežkov. Minulo leto je bilo leto dogodkov, ki so v občini Kidričevo prinesli marsikatero novo spoznanje in novo izkušnjo. Za nami pa je tudi leto, ki je s seboj prineslo številne izzive.

Osrednja prireditev ob 20. jubilejnem prazniku občine Kidričevo je potekala v Restavraciji Pan. Dogodek je povezovala Tatjana Mohorko. Župan Anton Leskovar je v uvodnem nagovoru poudaril, da je za nami obdobje uspešnega razvoja občine Kidričevo, da v občini vlada dobro vzdušje in zaupanje ljudi ter da je občina Kidričevo dobro izhodišče lepe prihodnosti. »Zavedamo se, da moramo poskrbeti sami zase. S sodelovanjem in lokalno valuto sternthal si zato želimo vzpodbuditi finančni krog znotraj občine po vzgledu dobrih praks iz severnih držav,« je še povedal.

 

Vzdušje so dvigovali številni nastopajoči s folklornimi nastopi

Za odlično vzdušje so skrbeli nastopajoči, ki so s svojimi folklornimi in glasbenimi nastopi dodatno dvigovali energijo obiskovalcem. Nastopili so mlada pevka Nina Belaj, ki je slavnostno zapela državno himno, otroška folklorna skupina vrtca Cirkovce, ki je skakala na pesem »Marko skače«, otroška folklorna skupina vrtca Kidričevo, ki se je predstavila z »Igro na travniku«, starejša folklorna skupina OŠ Cirkovce s hudomušno »Prazno korpo«, folklorna skupina Vinko Korže iz Cirkovc, iz pobratene prijateljske občine Ugljevik pa je nastopilo kulturno-umetniško društvo Rudar, ki je bilo ustanovljeno leta 1976 in ima danes preko 350 članov v 8 folklornih skupinah.


Podelitev priznanj najboljšim učencem

Šolsko leto se je zaključilo, nekateri učenci pa so s svojimi dosežki in uspehi na številnih tekmovanjih še posebej izstopali. Župan Anton Leskovar, ravnateljica Osnovne šole Kidričevo Alenka Kutnjak in ravnateljica Osnovne šole Cirkovce Ivanka Korez so tako najboljšim učencem podelili priznanja in knjižne nagrade za posebne dosežke. Priznanja so tako prejeli Špela Auer, Žiga Emeršič, Denis Gajšt, Lana Kozjak, Nejc Kvas, Lovro Lozinšek, Enej Marin in Blaž Vidovič. »Za našo prihodnost in prihodnost občine se ne bojim,« je povedal župan Anton Leskovar. Čestitke vsem!

 

Podelitev plakete in grbov občine Kidričevo

Župan Anton Leskovar in direktor občinske uprave Damjan Napast pa sta tudi letošnje leto podelila plaketo in grb tistim posameznikom in skupinam, ki so k razvoju v skupnosti prispevali več, kot bi morda smeli od njih pričakovati. Plaketo občine Kidričevo sta prejela Drago Klein in farni župnik župnije Cirkovce Janko Strašek. Grb občine Kidričevo so prejeli Malčka Kokol, Jernej Forbici, Vid Pšajd in Katja Babič.


Ob zaključku prireditve so zbrane nagovorili še poslanka Suzana Lep Šimenko, državni svetnik Rajko Fajt in župana pobratenih prijateljskih občin Crikvenice in Ugljevika. Prireditev se je nadaljevala v Parku mladosti v Kidričevem, kjer je obiskovalce navduševala simpatična Tanja Žagar. Zabava je trajala vse do jutranjih ur.

 

Prejemniki nagrad občine Kidričevo v letu 2017

 

Prejemniki plakete občine Kidričevo

 

DRAGO KLEIN

Leta 1965 je pričel obiskovati glasbeno šolo in pouk kitare. Komaj petnajst let star je začel igrati kitaro v takrat priljubljenem ansamblu Ptujski kvintet bratov Krajnc, ki je na Ptujskem festivalu požel kar nekaj odličij. Igral je še v ansamblih Lajoš, Ptujski instrumentalni kvintet, Biseri, Mavrica, Podravci, Ansambel Vinka Fekonje, Eholete, igral je tudi v godbi takratne TGA in GŠ Karol Pahor Ptuj.
Leta 1969 je pristopil v tamburaški orkester DPD Svoboda Ptuj. Leta 1981 je prevzel vodenje tamburaškega orkestra, kar je trajalo deset let. Septembra 1975 pa je prevzel vodenje tamburaškega orkestra Cirkovce. Mladost in ljubezen do glasbe sta mu pomagala, da je za seboj potegnil igranja željne mlade glasbene samouke, ki so z zaupanjem vanj pridno vadili in prvič nastopili že na dan republike novembra 1975.
Drago je bil pobudnik prvega srečanja tamburašev občine Ptuj, iz katerega so se razvile tradicionalne občinske revije tamburaških orkestrov in kasneje tudi republiška tekmovanja. Postal je tudi član UO Zveze tamburaških skupin Slovenije.

Že na tretjem republiškem srečanju v Ratečah je Drago Klein tamburaški orkester Cirkovce popeljal do najvišjega priznanja in s tem jim je bila odprta pot po Jugoslaviji. Z orkestrom je nastopal tudi po drugih evropskih državah. S svojo glasbeno intuicijo in smislom za priredbe je Drago Klein postavil prelomnico v tamburaški glasbi. Za svoje delo v glasbi in nasploh v ljubiteljski kulturi je prejel številna priznanja in pohvale, tako v občini Kidričevo kot tudi v občini Majšperk, kjer vodi tamkajšnji tamburaški orkester. Poleg Gallusovih značk in jubilejne listine Sklada RS za kulturne dejavnosti je Drago Klein letos prejel še Gallusovo plaketo JS RS za kulturne dejavnosti. Je tudi prejemnik priznanja za življenjsko delo na področju tamburaštva.

 

JANKO STRAŠEK

Janko Strašek je mašniško posvečenje prejel 26. junija 1983 v Mariboru. Prvo kaplansko službo je nastopil v Mozirju, nato je pet let opravljal službo škofijskega in škofovega tajnika v Mariboru – do leta 1991. Za župnika v župniji Dobrna je bil imenovan leta 1991, s 1. oktobrom 2004 pa je bil imenovan za župnika v Cirkovcah.

Župnija v Cirkovcah ima že večstoletno tradicijo. Župljani so vsa leta zgledno skrbeli za vzdrževanje in obnovo sakralnih objektov, ki so tudi zgodovinskega in kulturnega značaja. V zadnjih desetih letih pa je župnija Cirkovce napredovala v duhovnem, humanitarnem in kulturnem smislu ter poskrbela za temeljito obnovo svojih objektov.

Velika zasluga za vse to gre prav farnemu župniku Janku Strašku, ki je spodbudil župljane, da so z veliko prostovoljnega dela in prostovoljnimi finančnimi prispevki obnovili in posodobili večino sakralnih objektov v krajih, ki jih združuje župnija Cirkovce. Leta 2006 je bila na pobudo gospoda župnika ustanovljena Župnijska karitas, prav tako na njegovo pobudo že nekaj let med poletnimi počitnicami uspešno organizirajo oratorij. Februarja lani pa je Janka Straška nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl imenoval za novega rednega člana stolnega kapitlja – kanonika v Mariboru. Poleg zavzetega dela v župniji že dolga leta opravlja naloge v okviru metropolitanskega sodišča v MB. Pri cerkvenem sodišču je začel delovati kot notar sodišča, leta 1995 je bil imenovan za sodnika takrat Škofijskega cerkvenega sodišča.

 

Prejemniki grba občine Kidričevo

 

MALČKA KOKOL

Rodila se je leta 1950 na Kozjanskem, kjer je živela do svojega sedmega leta. Po končani osnovni šoli se je odločila za šolanje na zdravstveni šoli, kjer je pridobila poklic medicinske sestre, ki ga je opravljala vse do svoje upokojitve. Njena poklicna pot se je začela v obratni ambulanti v Talumu Kidričevo, zadnjih 14 let pa je bila zaposlena na dispanzerju za medicino dela, prometa in športa na Ptuju.

Skozi življenje jo spremlja želja pomagati drugim, ne samo na poklicnem področju, temveč tudi širše. Da bi lahko spoznavala nova področja, je šolanje nadaljevala in si pridobila še poklic socialne delavke.

Po upokojitvi se je še bolj posvetila poslanstvu – pomagati drugim – in še danes dela kot prostovoljka. Med drugim je koordinatorica projekta Zveze društev upokojencev Slovenije v projektu »Starejši za višjo kakovost življenja doma« ali krajše »Starejši za starejše«. Sodeluje na Pokrajinski zvezi društev upokojencev Spodnje Podravje v pokrajinski koordinaciji. Je članica upravnega odbora Društva upokojencev Kidričevo, članica strokovnega sveta Ustanove v objemu skupnosti Kidričevo, članica Humanitarnega odbora občine Kidričevo, prostovoljka Občinske organizacije RK Kidričevo.

 

JERNEJ FORBICI

Rodil se je leta 1980 v Mariboru. Obiskoval je OŠ Borisa Kidriča v Kidričevem ter maturiral na Prvi gimnaziji v Mariboru. Diplomski in podiplomski študij slikarstva je zaključil na Akademiji za likovno umetnost v Benetkah pod mentorstvom prof. Carla Di Raca. Njegova dela so bila predstavljena na mnogih samostojnih in skupinskih razstavah po vsej Evropi in v ZDA, Kanadi, Argentini ter na Kitajskem.

Bil je povabljen k sodelovanju na raznih bienalih. Leta 2012 se je na umetniški rezidenci Ministrstva za kulturo RS v Londonu posvetil študiju angleškega krajinarskega slikarstva in pričel z novo serijo del, ki so bila predstavljena na mnogih razstavah doma in v tujini. Na sejmih po vsej Evropi in drugod ga zastopajo zasebne galerije v Vareseju, Milanu, Latini, Benetkah in na Dunaju.

Je tudi umetniški vodja največjega slovenskega festivala sodobne umetnosti Art Stays, ki poteka na Ptuju že od leta 2003. Eno od razstavišč festivala je tudi družinska Galerija FO.VI v Strnišču. Galerija spada med referenčna slovenska razstavišča in redno organizira samostojne in skupinske razstave domačih in tujih umetnikov. Do danes je priredila že preko 50 razstav, vse skupaj pa se je začelo na Ptuju leta 2006. Vse od začetka je bila galerija mednarodno usmerjena, saj je gostila razstave umetnikov iz Italije, Avstrije, Nemčije in Slovenije. Pri večjih projektih je galerija sodelovala tudi s Pokrajinskim muzejem Ptuj-Ormož in kustodinjo Miheličeve galerije Stanko Gačnik ter uspešno izpeljala večje razstave v prostorih muzeja. Prostorska stiska in želja po organizaciji večjih predstavitev umetnikov je pripeljala do novih prostorov v Strnišču pri Kidričevem, ki so bili odprti leta 2010. Veliki prostori omogočajo večje samostojne in skupinske razstave.

 

VID PŠAJD

Je študent strojništva na univerzi v Mariboru ter član ekipe Formula Student na Fakulteti za strojništvo, lastnik treh naslovov državnega in treh naslovov pokalnega prvenstva v kartingu ter udeleženec dveh »ROTAX GRAND FINALS« (svetovnih prvenstev).

Vid se je pri 12 letih začel ukvarjati s kartingom. Svojo pot je začel na kartodromu v Hajdošah, kjer je že kot petnajstletnik osvojil naslov državnega in pokalnega prvaka v kategoriji ROTAX JUNIOR, ki ga je popeljal na svetovno prvenstvo na Portugalsko. V naslednjem letu je prestopil v močnejšo kategorijo, ROTAX MAX, in že kot debitant znova postal pokalni in državni prvak, za doseženo pa je dobil vstopnico za svetovno prvenstvo v New Orleansu v ZDA. Nov izziv mu je predstavljala kategorija KZ2, ki je po moči in hitrosti najmočnejša kategorija kartinga, tudi v tej je že v prvem letu sodelovanja premagal vso konkurenco.

Danes Vid tekmuje zunaj meja Slovenije in mu izziv predstavljajo tekme z močno mednarodno konkurenco, hkrati pa je voznik Formule Student, ki je največje tekmovanje na svetu za študente inženirskih ved, ki s svojim znanjem, izkušnjami pod okriljem univerz tekmujejo v izdelovanju dirkalnika in različnih cestno-hitrostnih preizkušnjah. V svoji zbirki 70 pokalov in medalj je posebej ponosen na osvojeno slovensko-avstrijsko prvenstvo. Nikoli pa ne pozabi poudariti, da so vsi dosežki plod velikega angažiranja celotne ekipe, sponzorjev, še posebej pa očeta, ki je kot dirkač z izkušnjami zadolžen za vso tehniko. Kot izdelana športna osebnost je ambasador občine Kidričevo v svetu avtomobilskega športa.

 

KATJA BABIČ

je članica Powerlifting zveze Slovenije in slovenska reprezentantka, ki je v zelo kratkem obdobju nanizala že vrsto odličnih rezultatov. Na Danskem, kjer je od 11. do 19. marca letos potekalo Evropsko prvenstvo v klasičnem powerliftingu (ECPC) pod okriljem zveze IPF (International Powerlifting Federation), je bila v slovenski reprezentanci z 12 tekmovalci. Nastopila je v kategoriji članic do 52 kg kot najmlajša tekmovalka. Za srebrno medaljo je bilo treba uspešno dvigniti 127 in pol kg.

Vsi težki treningi, vztrajnost in samozavest so Katji po uspešnem dvigu prinesli medaljo in trud je bil več kot poplačan. Po počepu je sledil potisk s prsmi (bench press) in mrtvi dvig (dead lift), kjer pa je prav tako presenetila z rezultati, saj je v vseh treh disciplinah podrla osebne in posledično tudi državne rekorde. Skupni seštevek najboljših dvigov v posamezni disciplini je znašal 335 kg in je zadostoval za skupno peto mesto med članicami. Sama pravi, da je za uspehe na mednarodnih tekmovanjih treba pokazati ne samo fizično, ampak tudi psihično pripravljenost. K uspehom je veliko pripomogla celotna reprezentanca, v kateri vlada odlično vzdušje in močan ekipni duh. V občini Kidričevo smo veseli in ponosni, da imamo občanko, ki je v evropskem merilu dosegla srebrno medaljo.

Eva Žunkovič

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij