Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
5°C
NED.
23°C
9°C
Oceni objavo

Gasilska zveza Kidričevo

 Samostojnost države Slovenije in proces demokratizacije sta pogojevala tudi preoblikovanje lokalne samouprave, kar pa je seveda imelo za posledico, da so bile takrat tudi gasilske organizacije postavljene pred dejstvo, kako svojo organiziranost racionalno prilagoditi lokalni samoupravi. Na osnovi nove zakonodaje s področja gasilstva, požarnega varstva, zaščite in reševanja in z formiranjem novih občin, se je enovita občina Ptuj takrat razdelila na devet novih občin z mestno občino Ptuj, tako je z nastankom občine Kidričevo tudi pri nas gasilcih prišlo do sprememb.

 

Na podlagi tega so bila po  pravilih gasilske službe in sklepov izrednega kongresa gasilske zveze Slovenije v vseh novo nastalih občinah v letu 1995 ustanovljena občinska gasilska poveljstva, katera pa niso dolgo trajala, saj so se v novo nastalih občinah začeli postopki za ustanovitev svojih zvez. Tako smo se tudi mi  odločili, da ustanovimo svojo zvezo. V mesecu juniju leta 1996 je bil ustanovljen iniciativni odbor za ustanovitev gasilske zveze Kidričevo, ki je pripravil vse potrebno za ustanovitev zveze. Na podlagi tega je v mesecu decembru istega leta bil sklican ustanovni občni zbor v Lovrencu na dr. Polju, na katerem smo ustanovili gasilsko zvezo Kidričevo s sedežem v Lovrencu na Dravskem polju, kasneje pa smo sedež zveze prenesli v Kidričevo v stavbo, kjer ima sedež tudi občina.

 

V Gasilsko zvezo Kidričevo je vključenih 8 prostovoljnih gasilskih društev in sicer: PGD Apače, PGD Jablane, PGD Lovrenc na Dr. polju, PGD Mihovce-Dragonja vas, PGD Pleterje, PGD Starošince, PGD Šikole, PGD Talum-Kidričevo, ki štejejo skupaj 1164 članov.

 

Gasilstvo ima na območju današnje občine Kidričevo bogato tradicijo, saj sta bili že davnega leta 1886 ustanovljeni  dve društvi in sicer PGD Lovrenc na Dr. polju in PGD Cirkovce, ki pa se je pozneje preimenovalo v PGD Jablane, leta 1893 je bilo ustanovljeno PGD Šikole, leta 1925 PGD Mihovce-Dragonja vas, 1933 PGD Apače, 1947 PGD Pleterje in PGD Talum, leta 1953 pa še PGD Starošince.

Združili smo se zato, da bomo skupaj lažje obvladovali vse naloge ter se prilagajali družbenim in organizacijskim spremembam.

 

Oglejte si tudi