Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
15°C
0°C
Oceni objavo

Mestna lekarna bo doživela temeljito prenovo!

Lekarna Ptuj kmalu z robotiziranim sistemom in virtualnimi interaktivnimi lekarniškimi policami

Ptuj, 8. avgust 2017 – Novosti adaptacije Lekarne Ptuj so v prvi vrsti namenjene pacientom, posebno pozornost pa bomo namenili tudi invalidom in mamicam z vozički. Prenova centralne lekarne bo zavzemala robotizirano skladišče za shranjevanje in prinos zdravil, nov sistem čakanja brez stoječih čakalnih vrst, več zasebnosti pri svetovanju ob izdaji zdravil, čakalnico za paciente in prav tako več zasebnosti v času dežurne službe, sodobno oblikovan interier in mnoge druge novosti. Lekarna bo v času prenove obratovala na začasni lokaciji v istem objektu, pacienti bodo vstopali v lekarno na dvoriščni strani. Preskrba z zdravili in drugimi izdelki ter dežurna služba bo potekala nemoteno.

Uvajanje tehnoloških novosti in novih znanj je ključno za napredek lekarniške stroke. V Lekarni Ptuj na Trstenjakovi ulici na Ptuju so v teh dneh začeli s celovito prenovo, ki bo ponudila številne sodobne novosti. »Dinamika, s katero uvajamo spremembe, je tudi v lekarništvu izjemna. Ugotavljamo, da je novostim potrebno slediti, sicer ostaneš nekje zadaj. Želimo, da se pacienti in zaposleni v naših lekarnah počutijo dobro, zaželeni in da pacienti odhajajo iz lekarne z zaupanjem v zdravila, druge izdelke in naše nasvete. To je glavni razlog, da smo se ponovno lotili prenove naše centralne lekarne.« je poudarila direktorica Lekarn Ptuj, Darja Potočnik Benčič.

Največja novost v sklopu prenove bo postavitev robotiziranega skladišča za shranjevanje in prinos zdravil, saj bo farmacevtom prihranjeno približno 30 % časa, ti pa bodo imeli več časa za pogovor s pacientom. Slednje je v Lekarni Budina Brstje (TC Qlandia), ki že ima tak sistem, že občutneje opazno po uvedbi elektronskega recepta. »Uporaba t.i. "robotov" v Evropi in svetu je dokazala, da se močno zmanjša število napak pri izdaji, lekarna ima boljši nadzor nad zalogami, zaloga zdravil pa je zaradi sistema shranjevanja na minimalni kvadraturi«, je še poudarila direktorica Lekarn Ptuj, Darja Potočnik Benčič in dodala, da bo po uvedbi direktive o preprečevanju vdora ponarejenih zdravil, lekarna z »robotom« še v dodatni prednosti.

Sodobnim lekarnam po svetu se bodo Lekarne Ptuj približale tudi z novimi virtualnimi interaktivnimi lekarniškimi policami. Zasloni na dotik bodo nudili boljšo preglednost zdravil in drugih izdelkov, hkrati pa bo omogočeno iskanje po izdelkih, proizvajalcih in indikacijah.

Tretja velika sprememba bo »čakalna vrste brez vrste«. V lekarno bo umeščen terminal, na katerem bo pacient oz. uporabnik prejel listič s številko in bo lahko sedel ali se sprehajal po lekarni, dokler ne bo na vrsti. Označena bodo tudi izdajna mesta za zdravila na recept in brez recepta, za medicinske pripomočke in za ostalo blago. Seveda pa ne bo potrebno v 2 vrsti: ob izdajanju zdravil na recept bo lahko pacient dobil tudi vse izdelke brez recepta.

Zasebnost bodo v lekarni zagotovili tudi s prostorom za svetovanje. Slednji je namenjen predvsem reševanju zdravstvenih težav, ki zahtevajo več zasebnosti ter pri izvajanju meritev sladkorja, holesterola, telesne mase in tudi pri izvajanju novih storitev  kot sta Pregled uporabe zdravil in Osebna kartica zdravil.

Prostor za stranke (oficina) bo bolj prostoren in tudi invalidom ter mamicam z vozički dostopnejši. Pacienti, ki bodo lekarno potrebovali v času dežurne službe bodo deležni več zasebnosti, saj bodo farmacevti zdravila izdajali v notranjosti lekarne, razširjen vetrolov pa bo v času dežurne službe čakalnica..

Investicija v celotno prenovo lekarne je ocenjena na 285.000 €, ter dodatnih 15.000 € za interaktivne lekarniške police in menjavo dotrajane opreme v vrednosti 8.000 €. Robotizirano skladišče bodo najeli za 10 let, je omenila direktorica Lekarn Ptuj, Darja Potočnik Benčič: »Tako smo lahko zagotovili ta trenutek najboljšo izvedbo robotiziranega skladišča in bomo lahko v naslednjih letih, če bodo občine ustanoviteljice podprle naše načrte, novosti uvedli tudi v druge lekarne.«

Župan Mestne občine Ptuj, Miran Senčar je ob začetku prenove poudaril, da: »Ne gre le za prenovo Lekarne Ptuj. Nova lekarna bo pripomogla vsem občanom Spodnjega Podravja in ne le Ptuja pri reševanju njihovih tegob. Občani bodo lahko deležni tehnologije, ki je ni moč videti v vsaki slovenski lekarni.«

V Lekarni Ptuj, ki predstavlja steber znanja bodo tudi v prihodnje izdelovali najbolj zahtevna magistralna zdravila. S prenovo lekarne pa bodo boljše delovne pogoje pridobili zaposleni, med njimi so specialisti in farmacevti z dodatnimi kompetencami, ter farmacevtski tehniki z dodatnimi znanji. Ker ima zavod naziv učni zavod je zato še pomembneje, da lekarna uvaja tudi tehnološke novosti in nova spoznanja lekarniške stroke.

 

Oglejte si tudi