Logo MojaObčina.si

Kidričevo

DANES
25°C
14°C
JUTRI
26°C
12°C

Prenovljeni in ponosno v pisanje nove tamburaške zgodovine

45 let Tamburaškega orkestra Prosvetnega društva Cirkovce

Pisalo se je poletje daljnega leta 1974, ko se je v Cirkovcah rodila ideja o ustanovitvi Tamburaškega orkestra. Za to smo lahko hvaležni gospe Mari Urih in gospodu Antonu Brglezu, ki sta v našo vas pripeljali te čudovite inštrumente in pomagala osnovati tamburaški orkester. Orkester je sprva deloval v okviru Osnovne šole Cirkovce. 

 

Na predlog predsednika Prosvetnega društva Cirkovce Antona Brgleza, je bila pod okriljem Prosvetnega društva Cirkovce leta 1975 ustanovljena nova sekcija, sekcija Tamburaškega orkestra. Prvotni orkester je štel 16 članov, od tega je bilo 12 moških in 4 ženske. V istem letu se je začelo tudi iskanje novega vodje, ki smo ga dobili 29.91975. To je postal g. Drago Klein. Prve intenzivne vaje smo imeli 7.10.1975.

 

Začetki so bili težki, saj je bilo igranje na ta inštrument zahtevno, hkrati pa je bilo potrebno veliko vaje. Sčasoma se je orkester izpopolnjeval, 28. november 1975 pa zaznamuje datum našega prvega nastopa, na katerem smo zaigrali tri pesmi: »Ko dan se zaznava«, »Zbogom ljubica in »Na planincah«. 

 

Kmalu je orkester začel pisati novo tamburaško zgodovino. Lahko se pohvalimo kot pobudnik prve občinske revije tamburaških orkestrov v takratni Socialistični republiki Sloveniji, ki se je odvila v letu 1976. Ne smemo pa pozabiti na dejstvo, da smo pobudniki in organizatorji prve državne revije tamburaških orkestrov, ki je potekala v začetku 80. let prejšnjega stoletja. 

 

Tamburaški orkester je kmalu začel gostovati, naše prvo gostovanje je bilo na Hrvaškem, sodelovali pa smo tudi z RTV Ljubljana. Tekom let je naš orkester videl kar nekaj Evrope, gostovali smo namreč na Hrvaškem, v Srbiji, v Bosni in Hercegovini, v Severni Makedoniji, v Avstriji, Nemčiji, in še bi lahko naštevali. Naše najpomembnejše gostovanje pa je bilo v Osijeku 15.4.1983, ko smo na »11. Festivalu tamburaške glasbe Jugoslavije-Zvuci Panonije 83«, ponosno in uspešno predstavljali Slovenijo. 

 

Radi se pohvalimo, da »orjemo ledino« in da smo »revolucionarni orkester v svetovnem merilu«, saj smo kot prvi tamburaški orkester na svetu uvedli set bobnov, ki še danes bogatijo naš repertoar. Morda žirijam na tekmovanjih, ki se jih udeležujemo vsako leto, to ni bilo najbolj bo po godu, ampak v njihovih zvokih toliko bolje uživa naše zvesto občinstvo. 

 

V naših 45 letih se je zamenjalo več kot 200 tamburašev, imeli smo 4 vodje, ampak zagotovo sta bil konec prejšnjega leta in to leto za nas najrazburljivejše. Sloneč na bogati zgodovini smo se znašli na razpotju med življenjem v preteklosti in novo prihodnostjo. V septembru 2019 smo se s težkim srcem, a željo po novosti odločili, da obrnemo nov list v naši zgodovini. Mesto dirigenta je zasedel Peter Krajnc, ki je nadomestil prejšnjega dirigenta, Draga Kleina. Orkester se je hkrati odločil za prenovo celotne organizacije in delovanja samega orkestra. Ob razglasitvi konca epidemije smo objavili novo spletno stran, na kateri lahko preberete našo obširno zgodovino in izveste še marsikaj novega. Pripravljamo nov repertoar, hkrati pa bomo poskrbeli za nova oblačila in nov logotip, trenutno pa nas igra 27, kar je največ v naši zgodovini. Vabimo Vas tudi, da nam sledite na socialnih omrežjih, kot sta Facebook in Instagram. 

 

Na žalost nam je trenutna situacija z virusom Covid-19 onemogočila izvedbo jubilejne 45 letnice v letu 2020, ampak nam pa je okrepila željo po druženju in igranju. Smo pa trdno odločni , da bo zato koncert ob 45 letnici drugo leto nepozaben in bo odmeval daleč na okoli. Se vidimo!

                                                                                                                        Žiga Ciglarič, podpredsednik TOC

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi