Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
4°C
JUTRI
13°C
2°C
Oceni objavo

Prenovljeni ponosno pišemo novo tamburaško zgodovino

45 let Tamburaškega orkestra Prosvetnega društva Cirkovce
Pisalo se je poletje daljnega leta 1974, ko se je v Cirkovcah rodila ideja o ustanovitvi tamburaškega orkestra. Za to smo lahko hvaležni gospe Mari Urih in gospodu Antonu Brglezu, ki sta v našo vas pripeljala te čudovite inštrumente in pomagala ustanoviti tamburaški orkester. Orkester je sprva deloval v okviru Osnovne šole Cirkovce. 

 

Na predlog predsednika Prosvetnega društva Cirkovce, Antona Brgleza, je bila leta 1975 pod okriljem Prosvetnega društva Cirkovce ustanovljena nova sekcija, sekcija tamburaškega orkestra. Prvotni orkester je štel 16 članov, od tega je bilo 12 moških in 4 ženske. V istem letu se je začelo tudi iskanje novega vodje, ki smo ga dobili 29. 9. 1975. To je postal g. Drago Klein. Prve intenzivne vaje smo imeli 7. 10. 1975.

 

Začetki so bili težki, saj je bilo igranje na ta inštrument zahtevno, hkrati pa je bilo potrebno veliko vaje. Sčasoma se je orkester izpopolnjeval, datum 28. november 1975 pa zaznamuje naš prvi nastop, na katerem smo zaigrali tri pesmi: »Ko dan se zaznava«, »Zbogom ljubica« in »Na planincah«. 

 

Kmalu je začel orkester pisati novo tamburaško zgodovino. Lahko se pohvalimo, da smo bili pobudnik prve občinske revije tamburaških orkestrov v takratni Socialistični republiki Sloveniji, ki se je odvila v letu 1976. Ne smemo pa pozabiti na dejstvo, da smo pobudniki in organizatorji prve državne revije tamburaških orkestrov, ki je potekala v začetku 80. let prejšnjega stoletja. 

 

Tamburaški orkester je kmalu začel gostovati. Naše prvo gostovanje je bilo na Hrvaškem, sodelovali pa smo tudi z RTV Ljubljana. Skozi leta je naš orkester videl kar nekaj Evrope, gostovali smo namreč na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni in Hercegovini, Severni Makedoniji, Avstriji, Nemčiji in še bi lahko naštevali. Naše najpomembnejše gostovanje pa je bilo v Osijeku 15. 4. 1983, ko smo na »11. festivalu tamburaške glasbe Jugoslavije – Zvuci Panonije 83«, ponosno in uspešno predstavljali Slovenijo. 

 

Radi se pohvalimo, da »orjemo ledino« in da smo »revolucionarni orkester v svetovnem merilu«, saj smo kot prvi tamburaški orkester na svetu uvedli set bobnov, ki še danes bogatijo naš repertoar. Morda žirijam na tekmovanjih, ki se jih udeležujemo vsako leto, to ni najbolj po godu, pa vendar v njihovih zvokih toliko bolj uživa naše zvesto občinstvo. 

 

V naših 45-ih letih delovanja se je zamenjalo več kot 200 tamburašev, imeli smo 4 vodje, trenutno pa nas v orkestru igra 27, kar je največ v naši zgodovini. Konec prejšnjega leta je bil skupaj z letošnjim letom za nas zagotovo najrazburljivejši. Sloneč na bogati zgodovini smo se znašli na razpotju med življenjem v preteklosti in novo prihodnostjo. V septembru 2019 smo se s težkim srcem, a z željo po novostih odločili, da obrnemo nov list v naši zgodovini. Mesto dirigenta je zasedel Peter Krajnc, ki je nadomestil prejšnjega dirigenta, Draga Kleina. Orkester se je hkrati odločil za prenovo celotne organizacije in delovanja samega orkestra. Pripravljamo nov repertoar, hkrati pa bomo poskrbeli za nova oblačila in nov logotip. Ob razglasitvi konca epidemije smo objavili novo spletno stran, na kateri si lahko preberete našo obširno zgodovino in izveste še marsikaj novega. Vabimo vas, da nam sledite tudi na socialnih omrežjih, kot sta Facebook in Instagram. 

 

Na žalost nam je trenutna situacija z virusom covid-19 onemogočila izvedbo jubilejne 45-letnice v letu 2020. Kljub temu nam je pa okrepila željo po druženju in igranju, zato smo trdno odločeni, da bo koncert ob 45-letnici drugo leto nepozaben in bo odmeval daleč naokoli. Se vidimo!

 

Žiga Ciglarič, 

podpredsednik TOC

Oglejte si tudi