Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
10°C
ČET.
19°C
12°C
Oceni objavo

Pregledna likovna razstava Bojana Lubaja

V sredo, 8. junija 2022, so se v slavnostni dvorani dvorca Sternthal zbrali številni ljubitelji likovne umetnosti, ki so se udeležili odprtja razstave likovnih del našega domačina, Bojana Lubaja. Razstavo je v počastitev praznika Občine Kidričevo pripravila likovna sekcija DPD Svoboda Kidričevo, slavnostno pa jo je odprl župan Občine Kidričevo Anton Leskovar.

Bojan Lubaj je bil rojen leta 1957 na Ptuju. Osnovno šolo je obiskoval v Kidričevem, kjer je njegov talent opazil likovni pedagog Bogomir Jurtela. V ptujski gimnaziji je obiskoval likovni krožek pri Albinu Lugariču, s svojimi deli pa je sodeloval na vsakoletnih razstavah v Miheličevi galeriji. Diplomiral je na Pedagoški fakulteti, smer fizika in tehnika ter do svoje upokojitve opravljal delo učitelja tehnike in fizike na OŠ Gorišnica.

Njegova ljubezen do slikarstva se kaže v plodoviti zapuščini, ki jo hrani in arhivira na svojem vikendu v Halozah in v prostorih v domačem bloku v Kidričevem, kjer živi, ima svoj atelje in ustvarja. Bojan Lubaj je tudi izjemen šahist, uspešen vinogradnik in vinar, ljubitelj domače pokrajine, Haloz in Dravsko-Ptujskega polja. Kot član in nekaj let predsednik je deloval tudi v DPD Svoboda Ptuj.

Samostojne razstave je imel v Kidričevem, na Ptuju, Cresu, v Mariboru, Markovcih, Gradcu, Ormožu, Strnišču ter nazadnje v Miheličevi galeriji na Ptuju (2016). Vsa leta intenzivno in uspešno sodeluje na skupinskih razstavah; na likovnih kolonijah, ekstemporih in na likovnih natečajih, kjer je prejel tri zlata priznanja Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. Na Mežanovih dnevih na Ptuju je prejel 1. in 2. nagrado, nagradi je prejel na Ex temporu mesta Ljubljana in Ex temporu Rogaška Slatina, na Ex temporu Karneval Ptuj pa je v letošnjem letu za svojo podobo Kurenta prejel nagrado za najbolj izvirno delo.

Pot v odkrivanju slikarstva

Lubaj zaradi svojega sproščenega, raziskujočega, ekspresivnega in vehementnega načina slikarskega izraza v zadnjih letih velikokrat posega po večjih formatih platna in med kvadratnimi oblikami. Posamezne cikle sestavlja po 10 do 15 del, kjer lahko spremljamo poglobljeno raziskovanje dojemanja sveta, barv, oblik, materialov, tehnik in lastnega slikarskega izraza. Zato izbor 25 slik in 1 grafike med njegovimi več kot 300 izjemnimi deli na platnih in še enkrat toliko akvarelih na papirju ni bil enostaven. Prav tako pa se je bilo zaradi prostora potrebno prilagoditi v izbiri manjših in srednje velikih formatov.

Nekatera dela so predstavljena prvič. Na začetek njegove slikarske poti nas popeljejo figure iz cikla Cigani. Lubaj se k raziskovanju figure vrača na celotni ustvarjalni poti. Figuro prikazuje tudi v podobah pustnih mask. V zadnjih letih pa je nastal cikel Obrazi, ki si prav gotovo zasluži posebno razstavo. S podobami stiske, ujetosti in odtujenosti je izrazil čustva, ki so nas vse pestila v obdobju koronavirusa.

V vseh letih lahko sledimo podobam Haloz v različnih letnih časih, značilni silhueti Donačke gore, ki se dviga nad Dravskim poljem in veduti Ptuja. Njegove krajine so na eni strani polne energičnih potez debelih nanosov oljne barve s čopičem ter slikarsko lopatico, katerim dodaja še pesek, cement in zemljo. Lazurna tehnika akvarel na papirju pa mu ob slikanju na prostem omogoča ustvarjati krajine kot hitre skice, ki tvorijo cikel akvarelov z naslovom Okna.

Tudi krajine iz ciklov Piran in Provansa so v znamenju materije. V slike – kolaže vnaša in kombinira različne najdene in (i)zbrane materiale.

V ciklih Integrali in Grafiti je osnova slikarskega izraza njegova slikarska poteza – rokopis, ki ga lahko označimo kot osebni umetniški slog Lubaja. Hitre in velike poteze s čopičem, nastale iz podzavesti, dopolnjene z narisanimi zapisi matematičnih in fizikalnih formul, se umaknejo realnemu prikazovanju sveta.

Odnose barvnih oblik, intenzivni kolorit in lazurno prelivanje barv raziskuje v abstrahiranih krajinah iz cikla Trije dnevi v juniju (2018–20). Spreminjajoči se obrazi domače pokrajine v različnih letnih in dnevnih časih in celoletna vpetost v vinogradniška in vinarska opravila Lubaju nudijo navdih, sprostitev, veselje, ljubezen, odgovornost in spoštovanje do haloške zemlje, darov narave, dela in ljudi. Intenzivne barve barvnega tuša se nizajo na belem platnu v kompoziciji treh vodoravnih ali navpičnih barvnih oblik, trenutkov in izrezov iz krajine. Dopolnjuje jih narisana in gravirana risba s svinčnikom v podobah stopnic, lestev, vrst v vinogradu, vinogradniških kolov, trte in zaporedja števk.

Na pregledni razstavi Trije dnevi v juniju vstopimo le v majhen del izbranih trenutkov Lubajevega slikarskega ustvarjanja, a za njim stoji bogat in izjemen opus, zato vljudno vabljeni k ogledu razstave.

Zapis in fotografije: Aleksandra Vidovič

 

Oglejte si tudi