Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

FESTIVAL IDEJ 2014

Ob koncu decembra se je z razstavo del ex-tempora zaključil Festival idej. Festival je potekal skoraj 2 meseca, odvilo se je 15 dogodkov, na 3 prizoriščih se je predstavilo 126 nastopajočih, je povedal vodja festivala Miran Urih.
Festival idej v svojem programu združuje Kulturno društvo Idila in Prosvetno društvo Cirkovce, za izvedbo in pripravo programa pa skrbi Tina Urih kot producentka festivala.

Praznični mesec december smo želeli obarvati še bolj slavnostno, tako smo na trgu na 2. in 3. adventno nedeljo v središču Cirkovc pripravili likovni razstavi na prostem, poimenovani: In the middle / V središču. Predstavljena so bila dela domačih ustvarjalcev.

Na nedeljski večer 7. decembra se nam je predstavil sokrajan, častni občan občine Kidričevo, pisatelj Zdenko Kodrič. V glasbenem uvodu nas je pozdravil mladi violinist Mark Lev Krajnc. Kodrič nas je popeljal po svojem bogatem opusu, vse od začetkov, ko je deloval kot mladi poet, nato je pisal vse od radijskih iger, romanov, knjig za otroke, gledaliških iger do filmskih scenarijev. Avtor se je predstavil tudi po novi plati – v vlogi fotografa. Serija fotografij, naslovljena Digitalni akvareli, je bila izbrana v ožji izbor Fotografije leta, ki jo pripravlja Emzin. Omeniti moramo, da je avtor dvakratni nominiranec in hkrati nagrajenec Grumove nagrade za najboljše slovensko dramsko delo. Ob koncu večera smo si skupaj ogledali še izseke iz glasbeno-igranega spektakla Kurentova svatba, katerega zgodbo je napisal Zdenko Kodrič. Tako da smo večer zaključili na precej mističen način.

V prazničnem času je navada, da sebi in drugim želimo dobro. Tako smo tudi v sklopu festivala pripravili večer koledovanja. Na trgu so plesali člani Folklorne skupine Vinko Korže, s slovenskimi koledniškimi pesmimi pa so nam praznično vzdušje pričarali člani Akademske folklorne skupine Študent iz Maribora. Po uveljavljenem prepričanju naj bi koledniki prinašali srečo in imeli celo nadnaravno moč.

Na večer 18. decembra se je notranjost kulturne hiše prelevila v mistično Božičkovo postojanko, ki so jo obiskali otroci. Obiskal nas je Božiček, ki je bil del lutkovne predstave, ki je odprla naša srca v teh sivih časih. Spoznali smo ptico, ki biva v duši. Odprla je svoj predal dobrodušnosti in obdarila otroke, darila za vse pa je priskrbel KORK Cirkovce z neutrudno Pavlo Veler. Na ponovitev predstave so se ptujski otroci pripeljali z vlakom, kjer jih je na vmesni postaji presenetil in na vlak vstopil sivi bradati mož z mično vilo.

 

Ves mesec december je potekal likovni ex-tempore, katerega tema je bila »moj kraj, moji ljudje« in »osebni prostor« ter za otoke »ptica v duši«. Sodelovalo je 6 odraslih likovnikov, 27 otoških avtorjev z risbami in 7 otroških avtorjev s skulpturami. Ocenjevalka Saša Urih, diplomantka slikarstva beneške akademije lepih umetnosti, je kot deli, ki sta najbolje zajeli temo, ocenila delo avtorja Leona Piška, naslovljeno »Križanje žejnega postajčana«, in otroško delo Žana Hercoga »Ptica v duši«. 

Veseli za pretekle dogodke se ustvarjalci Festivala idej podajamo v novo leto. Tudi vas vabimo v Kulturno hišo tete Malčke na dogodke, ki bodo nanizani čez vso leto. Vsem, ki so nas že obiskali, pa sporočamo, da lahko fotografije najdete na Facebook profilu: Festival idej.

 

Zapisala: Tina Urih

Fotografije: Saša Urih

Oglejte si tudi