Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
8°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

18. tradicionalno žegnanje konj v Župečji vasi

Letos je po svoj blagoslov in srečo prišlo kar 52 konj.
V Župečji vasi je v nedeljo, 26. 4. 2015, potekalo že 18. tradicionalno žegnanje konj. Prireditev so organizirali krajani Župečje vasi skupaj v sodelovanju s Turističnim društvom Kidričevo.

Konji so včasih imeli pomembno vlogo v transportu, kot jahalne živali ali za vleko poštnih kočij, vozov in drugih prevoznih sredstev. Uporabljali so jih za oranje, v bojih in v prehrani. Danes uporabljamo konje predvsem pri športu in rekreaciji, pomembno vlogo pa imajo tudi v medicini, saj se uporabljajo v terapevtske namene.

Običaj žegnanja konjev ima zanimivo ozadje. Sveti Jurij, zaveznik konjev, je krščanski svetnik, ki goduje 23. 4. in simbolizira vrnitev pomladi, vstajenje in napredek. Jurjevo pa ponazarja prihod konjev na pašo in predstavlja blagoslov – varuje konje pred poškodbami, boleznimi in nesrečo. S tem namenom krajani Župečje vasi vsako leto organizirajo žegnanje, da zavarujejo svoje kopitarje pred morebitnimi nevšečnostmi.

Zbrane na dogodku je pred cerkvijo v Župečji vasi pozdravil župan občine Kidričevo Anton Leskovar: „Čestitam Župečanom za 18. rojstni dan. To je prireditev, ki se je močno zasidrala v občini Kidričevo. Župečanom želim iskrene čestitke za organizacijo in obilo uspeha še naprej.“

Letos so po svoj blagoslov in srečo prišli številni konjerejci s kar 52 konji različnih pasem, barv in velikosti: 17 dvojnih vpreg, 3 enojne vprege in 15 jahačev. Žegnanja pa so se udeležili tudi člani Sekcije Oldtimerjev traktorjev Strojnega krožka Dravsko polje, ki so na ogled postavili svoje veterane. Župečani so se tudi letos potrudili in pripravili odlično pogostitev. V kotlu kuhane domače  klobase, žlahtna kapljica in sladke dobrote marljivih gospodinj so teknile vsem obiskovalcem. Pester kulturni program so obogatili Kulturno društvo Lovrenc, Ansambel Razpon, Folklorno društvo Cirkovce in drugi. Župnik je opravil blagoslov, konjem zaželel srečo, konjarjem varno jahanje, vsak konj pa je dobil še kos kruha in malo soli, konjarji pa spominek. Tudi letos so se najspretnejši konjarji pomerili v tekmovanju metanja podkve v obroč. Tekmovanje je potekalo ločeno, posebej za jahače in kočije. V kategoriji jahačev je največ podkev uspelo poslati v obroč Mitju Medvedu. Organizatorji so se vsem udeležencem, konjerejcem in sponzorjem zahvalili za pomoč pri izvedbi prireditve, obiskovalcem in vsem prisotnim pa so enako kot konjem zaželeli blagoslov in srečo.

 

Eva Žunkovič

Oglejte si tudi