Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
14°C
JUTRI
22°C
13°C
Oceni objavo

Vodikov avtobus obiskal krajane in učence iz občine Kanal ob Soči

V sklopu aktivnosti Evropskega leta mladih 2022 ter ob pričetku Mednarodne okoljske konference organizacije združenih narodov COP27 v Egiptu, prihaja iz Nemčije v države Srednje in Vzhodne Evrope avtobus na vodik. Svojo 7-dnevno turnejo po Sloveniji je pričel v četrtek, 17. novembra 2022, v treh goriških občinah: Tolmin, Kanal ob Soči in Nova Gorica. 18. in 19. novembra bo vozil redno mestno linijo Nova Gorica – Gorica (Italija), v ponedeljek, 21. novembra bo v Šoštanju, v torek pa bo svojo pot zaključil v Celju na Fakulteti za logistiko Univerze v Mariboru.

 

Vodikov avtobus je pričel svojo 7-dnevno turnejo po Sloveniji v Tolminu z okoljskim posvetom na temo možnosti uporabe vodikovih tehnologij za potrebe avtobusnih prevozov, na katerem so v organizaciji GZS Severno Primorske gospodarske zbornice iz Nove Gorica sodelovali predstavniki občin, univerz, združenj za vodik in stroke s področja vodika iz različnih držav EU. Severnojadranske države, ki se združujejo v Vodikovi dolini Severnega Jadrana, imajo v pripravi številne projekte, katerih cilj je proizvodnja zelenega vodika in njegova uporaba. Evropska komisija in Clean Hydrogen Partnership financirata projekt “JIVE 2 CEE Hydrogen Bus Roadshow”, v sklopu katerega potekajo predstavitve avtobusa na vodik po izbranih mestih v Srednji in Vzhodni Evropi. Koordinacijo projekta v Sloveniji vodi podjetje ECUBES d.o.o. iz Nove Gorice.

 

Vzporedno z okoljskim posvetom je potekala predstavitev vodikovega avtobusa dijakom Šolskega centra Tolmin, učencem Osnovne šole Tolmin, Osnovne šole Kanal, Osnovne šole Deskle ter zainteresiranim občanom.

 

V času turneje vodikovega avtobusa v Sloveniji potekajo v Tolminu, Kanalu, Desklah in Šoštanju tudi delavnice H2STUDENT za dijake in osnovnošolce. Ti se seznanijo z negativnimi vplivi motorjev na izgorevanje na kakovost zraka ter z novim alternativnim virom - vodikom, ki teh vplivov nima. Izobraževalni program izstopa v tem, da učenci spoznajo vodik med igranjem z lastnoročno sestavljenimi avtomobilčki z vodikovimi gorivnimi celicami, s katerimi se na koncu preizkusijo v hitrostnem tekmovanju. Program H2STUDENT je razvilo slovensko podjetje ECUBES tehnologije d.o.o., ki vlaga veliko energije v vzpostavitev vodikove infrastrukture, enega izmed predpogojev, da bomo na naših cestah lahko videli več avtomobilov na vodik. Delavnice vodijo profesorji iz Fakultete za logistiko Univerze v Mariboru.

 

Začetek delavnic v Sloveniji sega v leto 2019. Do danes je bilo vanjo vključenih več kot 4.000 mladih. Zato je Osnovna šola Kanal, na kateri je potekala delavnica H2STUDENT v sredo, 16. novembra 2022 že za tretjo generacijo učencev, prejela priznanje za udeležbo štiri tisočega učenca v programu H2STUDENT in prispevek k poglobitvi znanja na področju trajnosti in pomenu vodika za trajnostno mobilnost. Tridnevni program turneje vodikovega avtobusa in delavnic H2STUDENT v občini Kanal ob Soči vodi Zavod za zeleni razvoj Soške doline.

Oglejte si tudi